Belföld

Nincs kereslet a praxisokra

2003-ban 25-30 praxis talált gazdára. Mindez azonban kevés, ha figyelembe vesszük, hogy havonta legalább tucatnyit kínálnak eladásra és mintegy kétszáz tartósan üres.

Az adás-vételi eljárást hátráltató tényező az ügyintézés, amely minimum 3-4 hónapig tart, s ez idő alatt az ellátott körzetből a betegek nagy része átpártolhat a szomszédos praxis tulajdonosához – írja a Népszabadság.

A kockázatos ügylethez a bankok segítséget nyújtanak, hiszen 13-15 százalékos hitelt adnak a vásárlónak, de üzlet még így is kevés köttetik. Mindennek ellenére 2003-ban 25-30 adásvételi ügylet fejeződött be – mondta a lapnak Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára.

A praxist kínálok az esetek jelentős részében nyugdíjazás előtt állók, lakhelyet változtatók, de sokan a külföldi munkavállalás miatt akarják értékesíteni praxisukat. A vevők pedig a leggyakrabban negyven év körüli szakorvosok.

Könnyen és jó pénzért a fővárosban, a Balaton-parton, az ország északnyugati területein lehet praxist cserélni, a tiszántúli orvosi körzetek viszont szinte eladhatatlanok. Egy átlagos, 1500-2000 kártyás praxis ára 6-8 millió forint. Budapesten azonban nem ritka a húszmilliós vételár sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik