Belföld

Újabb rekord eredmény az MKB-nál

A makrogazdasági klíma javulásával és a pénzpiaci ingadozások mérséklődésével összhangban az MKB teljesítményét 2004 első félévében dinamikus üzleti növekedés jellemezte.

Mind az üzleti állományok, mind az eredmények jelentősen felülmúlták a 2003. azonos időszakában elért, az MKB addigi történetében rekordnak számító értékeket.

A bank nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti nem konszolidált mérlegfőösszege a 2003. első féléves adathoz képest 22százalékkal nőtt, így 1358,5 milliárd Ft-ot ért el, töretlenül folytatva a 2002. szeptembere óta tapasztalható dinamizmust. A bővülés mozgatórugója továbbra is az ügyfélhitelezés növekedése volt.

A májusig rendelkezésre álló adatok alapján a dinamikus fejlődésnek köszönhetően az MKB piacrészesedése a vállalati hitelezés és betétgyűjtés terén emelkedett. A lakossági üzletágban, az éles verseny ellenére, úgy hitel, mint betétoldalon sikerült a piaci pozíciókat megőrizni, miközben az üzletág növekedésében – a korábbi nagyon magas ütemhez képest – a piaci tendenciákkal egyezően lassulás volt tapasztalható.

A növekedés eredményeként a bank saját tőkéjének értéke 13 százalékkal, 108,9 milliárd forintra nőtt.

A fenti tényezők hatására 2004. év első félévében az MKB 10,2 milliárd Ft adózás előtti eredményt ért el, amely több mint 10%-kal volt magasabb, mint a 2003. év hasonló időszakában elért, rekord szintű 9.2 milliárd forint.

Az MKB magas szintű jövedelemtermelő képességét jól szemlélteti a hatékonysági mutatók alakulása. A tárgyidőszakban az éves szintre vetített átlagos adózás utáni tőkehozam (ROAE) mutató 17,0 százlékot ért el, míg az átlagos eszközmegtérülés (ROAA) értéke 1,4 százalék volt.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik