Belföld

4,5 milliárdos szennyvíztisztító beruházás Sopronban

Mintegy 4,5 milliárd forint értékű szennyvíztisztító beruházás és hozzá kapcsolódó csatornaépítés kezdődik augusztusban Sopronban - közölte Vargáné Korompai Dóra, a polgármesteri hivatal munkatársa.

Elmondta: a fejlesztés az Európai Unió ISPA programjának támogatásával valósul meg, a tervek szerint 2006 végéig. A költségek 50 százalékát az Európai Unió biztosítja, 40 százalékát a magyar állam adja, a fennmaradó 10 százalékkal pedig Sopron városa járul a beruházáshoz.

H.Kovács Gábor, a szennyvíztisztító telepek fejlesztését végző Alterra Kft. vállalkozási igazgatója elmondta: a fejlesztés keretében megújítják a soproni szennyvíztisztító telep technológiáját, amely a szennyvíz utótisztítását és az iszap környezetkímélő kezelését végzi majd. Az előtisztítási feladatot a fertőrákosi szennyvíztisztító telep látja majd el. A tisztított szennyvizet az Ikvába vezetik. Ugyanakkor a Fertő tavat a szennyvíz befogadásától teljes egészében mentesítik. (Jelenleg vezetnek tisztított szennyvizet a tóba.)

Az új technológia kialakítása során a kivitelező Alterra különös gondot fordít a szaghatások minimalizálására. A tisztító műtárgyak jelentős részét lefedik, a használt levegőt biofilterekben tisztítják, az iszapkezelést pedig zárt technológiában végzik. A víz tisztítása során melléktermékként keletkező iszapból biogázt és a mezőgazdaságban hasznosítható komposzt anyagot állítanak elő. A keletkező biogáz a telep hőenergia és villamosenergia igényének jelentős részét fedezi majd. A tisztítótelep napi 21 ezer köbméter kapacitása hosszútávon kielégíti a régió szennyvízkezelési igényeit. A víz tisztítására és a keletkező iszapok kezelésére szolgáló vasbeton műtárgyak összes térfogata megközelíti a 27 ezer köbmétert, ami több mint 13 olimpiai versenyuszoda méretével egyezik meg.

A csatornaépítési munkálatok keretében 4400 méteres nyomóvezetékkel kötik be a soproni szennyvízelvezető rendszerbe a várostól északra eső területeket, s építik ki a szennyvízhálózatot ennek a területnek az ellátatlan részein. A várostól délkeletre fekvő települések szennyvizét ugyancsak bevezetik a soproni szennyvíztisztító telepre, e célra 3800 méter hosszú új nyomóvezetéket építenek ki. A csatornahálózat bővítés Sopronon kívül érinti Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát is. A csatorna beruházás kivitelezője a Gardens of Sopron elnevezésű konzorcium, amelyet a Betonút Rt. és a Délviép Rt. létesített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik