Belföld

Elindult Afganisztánba a magyar misszió

Két hét múlva már feladatot is kaphat az a 125 fős összeszokott magyar egység, amelynek első tagjai pénteken indultak Afganisztánba.

Délután két órakor szállt fel az az orosz AN-124-es óriás teherszállítógép Ferihegyről, amely az Afganisztánban szolgáló felderítő század előkészítő csoportját viszi Kabulba. Ez az első szállítmány már jó néhány technikai eszközt is szállít, hiszen az augusztus 5-én szolgálatba álló 125 tagú alakulat mintegy 40 járművet használ majd az afgán főváros környéki feladatokhoz – közölte Szűcs András, a Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának felderítő főnöke.

A korábban a NATO reagáló erejébe delegált, és a kormány júniusi döntése alapján külföldre induló felderítőszázad tulajdonképpen a magyar hozzájárulás ahhoz a szövetségesi szándékhoz, hogy a NATO valóban egész Afganisztánban segítse a helyreállítást. A misszióban különleges, hogy ilyen összeszokott, valóban régóta együtt dolgozó egységet egyszerre még nem vezényeltek külföldre. Feladatuk konkrétan a védekezés lesz – mondta Szűcs András ezredes.

– Elsősorban a közelgő választásokra készülnek és ennek a biztosítására megy ki az állomány, egyik feladata a kulcsfontosságú helyek őrzése, biztosítása, esetleges konvojok kísérése, adatok szerzése nyílt adatforrásból és járőrözés – közölte Szűcs András.

Ehhez megfelelő fegyverzet is társul, hiszen a géppisztoly mellett páncéltörő eszközöket, géppuskát és mesterlövész fegyvereket is visznek magukkal katonák. A magyar egység utolsó tagjai jövő héten indulnak Kabulba, ahol norvég parancsnokság alatt szolgálnak a következő 6 hónapban, a háború sújtotta ország helyreállítását célzó NATO misszióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik