Belföld

Hazaérkezett a Fülöp-szigeteki túsz

Hősként fogadták csütörtökön a Fülöp-szigetek fővárosában a délkelet-ázsiai ország iraki fogságból hazaérkező állampolgárát, miközben az Egyesült Államok manilai nagykövete úgy nyilatkozott: következményei lehetnek annak, hogy a Fülöp-szigeteki kormány engedett a túszejtő terroristáknak, és kivonta katonáit az arab országból.

Angelo de la Cruzt valósággal királyi pompával fogadták a manilai repülőtéren. A nemzetközi járatokat fogadó terminálnál tucatnyi helyi és külföldi újságíró várakozott a 46 éves, nyolcgyerekes teherautó-sofőrre, aki 17 napot töltött terroristák fogságában Irakban. “Ez az utóbbi évek egyik legünnepélyesebb fogadtatása” – mondta a manilai repülőtér vezérigazgatója.

Angelo de la Cruz felesége, anyja, valamint a szabadulásában szerepet játszott tisztviselők társaságában érkezett meg a Fülöp-szigeteki fővárosba. Hazaérkezését élőben közvetítette a televízió, Manila fő sugárútja mentén pedig zászlókat feszítettek ki, amelyeken ez volt olvasható: “Üdvözlünk itthon, Angelo”.

Időközben az Egyesült Államok Fülöp-szigeteki nagykövete arra figyelmeztetett: következményei lehetnek annak, hogy a Fülöp-szigeteki kormány kivonta katonáit Irakból. Francis Ricciardone szerdán nyilatkozott a Philippine Star című Fülöp-szigeteki lapnak, egy nappal azelőtt, hogy konzultációkra visszatért volna Washingtonba. A diplomata elmondta: nincs szó arról, hogy visszahívták volna állomáshelyéről. Ugyanakkor hangsúlyozta: következményei lehetnek annak, hogy Manila kivonta 51 fős alakulatát Irakból. “A történtek természetesen jelzik, mire számíthatunk Manilától, ha a jövőben hasonló helyzet állna elő” – mondta.

Nem árulta el, milyen következményekkel számolhat a Fülöp-szigeteki vezetés, de megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a Fülöp-szigetek – az Egyesült Államok volt gyarmata – jelentős mértékben rá van utalva az amerikai gazdasági segélyekre. A manilai kormány szakadár muzulmán felkelők ellen folytatott harcának sikere is nagymértékben függ az Egyesült Államok nyújtotta katonai segítségtől, amely elsősorban kiképzésben és hadfelszerelés szállításában ölt testet.

A manilai kormány azért hívta haza katonáit Irakból, mert terroristák azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik Fülöp-szigeteki túszukat, ha a délkelet-ázsiai állam nem vonja ki erőit az arab országból. Manilát éles bírálatok érték a csapatkivonás miatt szövetségesei, így az Egyesült Államok részéről. Az iraki kormány arra figyelmeztetett, hogy a katonák kivonása csak felbátorítja a terroristákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik