Belföld

Nem dobta meg a kiskeredelem forgalmát az uniós tagság

Az idei év első öt hónapjában 6,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. A növekedés üteme azonban elmarad a tavalyi 8,9 százalékhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH közleménye szerint májusban 5,8 százalékos, az első öt hónapban 6,4 százalékos volt a növekedés. Idén áprilisban a kiskereskedelmi eladások 8,2 százalékkal haladták meg a 2003 áprilisit, továbbá az egy hónappal korábbihoz képest a volumenindex 2,0 százalékkal nőtt a szeszélyes évszakban. Az első négy hónapban a forgalom 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat, amelyek ugyan jónak mondhatóak, mégis az előző évi növekedési ütemtől elmaradnak.

Az uniós csatlakozásunk utáni kiskereskedelmi adatok összességükben még nem mutatnak jelentős tendenciaváltást, azonban néhány szakterületen például az ital-, dohány, üzemanyag-kiskereskedelem területén azonban már jelzik uniós tagságunk előnyét. A legdinamikusabban, 17,9 százalékkal a bútor-, háztartásicikk- és vasáru-kiskereskedelem eladásai emelkedtek.

Az Európai Unióban májusban romlott a kiskereskedelmi forgalom. Az eurózónára 0,9 százalékos csökkenést becsült az Eurostat. A szervezet azonban az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt 1,4 százalékos, illetve az újonnan csatlakozott országokkal együtt 1,6 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik