Belföld

Jövőre 4 millióan szelektálhatjuk a szemetünket

A szelektív hulladékfeldolgozással foglalkozó ÖKO-Pannon Kht.-nak a második negyedévig 2 millió lakost sikerült bevonnia a hulladékfeldolgozásba, jövőre pedig a duplájára tervezi növelni ezt a számot.

A kht.-val szerződött régiók és önkormányzatok száma 23-ra nőtt, így az vállalkozás szelektív hulladékgyűjtési rendszerében érintett lakosok száma elérte a 2 milliót. Ezzel a kht. rendszere önmagában teljesítette az Országos Hulladékgazdálkodási tervben 2004-re előirányzott célkitűzést.

A szabályozási rendszer 2003. évi módosítása szerint a szelektíven gyűjtött hulladékká vált csomagolás lakosságtól begyűjtött aránya el kell, hogy érje a 8 százalékot. Az ÖKO-Pannon Kht. a 2003 évi teljesítései ismeretében szereződésben vállalta ennek 8,2 százalékos mértékben való túlteljesítését. A 2004. év második negyedéves eredményei azt mutatják, hogy az ÖKO-Pannon meghaladva szerződéses vállalását, 10 százalékot meghaladó lakossági begyűjtési arányt ért el. Ezzel az Országos Hulladékgazdálkodási tervben 2004 végére előirányzott lakosságszámot az ÖKO-Pannon által koordinált rendszer önmagában is teljesítette

„A lakossági részvételt illetően fontos látnunk, hogy a Hulladékgazdálkodási Törvény 2005-re 50 százalékos hasznosítási arányt ír elő, aminek teljesítéséhez mintegy 4 millió lakos bevonására lesz szükség” – mondta Viszkei György, ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója közleményében.

A szelektív hulladékgyűjtés helyes és korszerű gyakorlatának elterjesztése és meghonosítása érdekében az ÖKO-Pannon Kht. átfogó lakossági tájékoztató és oktató programot valósít meg minden, a rendszeréhez kapcsolódó városban. A kht. oktatóprogramja elsősorban a 4-14 éves korú gyermekek és pedagógusaik számára kínál integrált hulladékgazdálkodási tananyagot és oktatókiadványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik