Belföld

Ötmilliárdos téglagyár-beruházás Tiszavasváriban

Ötmilliárd forintos beruházással új téglagyárat épít a Wienerberger Téglaipari Részvénytársaság Tiszavasváriban; már a létesítményi infrastruktúra kialakításán dolgoznak a szakemberek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban - tájékoztatta Szabó Diána, a cég marketingvezetője kedden az MTI-t.

A 140 millió kisméretű téglaegységű kapacitású gyár termelési épületének alapkőletételét szeptemberben tervezi a társaság – tette hozzá a marketing vezető.

Elmondta: a téglagyár 2005. tavaszára készül el, áprilisban, vagy májusban már indítani szeretnék a próbaüzemet, s a jövő év őszétől teljes kapacitással kezdődik a termelés. A korszerű, a legmodernebb gyártósorokkal ellátott nagyüzemben több, mint negyvenen jutnak majd munkához.

Sulyok József, Tiszavasvári polgármesterének közlése szerint a bécsi székhelyű, a tőzsdén jegyzett Wienerberger-konszernhez, a világ legnagyobb téglagyártó cégéhez tartozó Wienerberger Téglaipari Rt. 100 hektáros területet vásárolt meg a szabolcsi településen.

A terület egy részén épül fel a gyár, míg a másik részén már feltárták a termeléshez szükséges alapanyagot biztosító agyagbányát.

Az önkormányzati vezető kiemelte: jelenleg a nagyüzem létesítményi infrastruktúrájának, elektromos-, gáz-, víz-, szennyvíz- és úthálózatának építése zajlik.

Hozzátette: a társaság már felvette az első dolgozókat is Tiszavasváriban, akik jövőbeni feladataikkal ismerkednek a Wienerberger-cég többi magyarországi és külföldi gyárában.

A Wienerberger Téglaipari Rt. 2003-ban magyarországi termelésének legsikeresebb évét zárta, értékesítési nettó árbevétele az előző évihez képest 19,4 százalékkal, 25,3 milliárd forintra nőtt.

A fellendülést – a cég értékelése szerint – elsősorban a 19,5 százalékkal emelkedő, 19,3 milliárd forintra növekedő belföldi értékesítésének köszönhette.

A társaság 2,3 milliárdos exportbevételt ért el, amely 18,2 százalékkal nőtt; a kivitel döntő része Romániába irányult.

Az rt. adózott eredménye – annak ellenére, hogy a társaság adófizetési kedvezménye lejárt – a 2002. évi 5,7 milliárd forintról, 6,3 milliárd forintra nőtt.

A cég 2004-ben is eredményes esztendőre számít – mondta Szabó Diána marketingvezető.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik