Belföld

Nem csökkent az építőipari termelés májusban

Az építőipari termelés volumene 2004 májusában kiigazítatlan adatok alapján 1,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, munkanaptényezővel kiigazítva 0,2 százalékkal haladta meg a 2003. májusit - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Az év első öt hónapjában a termelés 11,2 százalékkal emelkedett 2003 azonos időszakához viszonyítva. Szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva a termelés májusban 3 százalékkal volt magasabb, mint áprilisban.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése az előző évi jelentős visszaesést követően májusban 1,7 százalékkal, évkezdettől 18,2 százalékkal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése 3,8 százalékkal csökkent, a befejező építésé 3,5 százalékkal nőtt. Májusban az épületek építésének volumene 0,3 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 3,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások májusban több mint kétszer több új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések száma 29,6 százalékkal, az egyéb építményeké – az egy évvel korábbi nagyarányú visszaesés után – csaknem háromszorosára emelkedett.

A hó végi szerződésállomány volumene az elmúlt két hónapban kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően 18,2 százalékkal magasabb a 2003. májusinál, ezen belül az épületeké 10,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 35,1 százalékkal emelkedett. 2003 májusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,4 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,9 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1,3 százalékkal voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik