Belföld

A PM fenn akarja tartani a kárpótlási jegyek kereskedését

A Pénzügyminisztérium a kárpótlási jegyek tőzsdei kereskedését továbbra is fenn kívánja tartani, és olyan megoldást keresett, amely a befektetők és szolgáltatók számára nem jelent érdemi változást és hozzájárul a szolgáltatás színvonalának emeléséhez - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön.

A közlemény szerint ennek érdekében új rendszert vezetnek be, amelyben már az S jelű papírokkal is folyik a kereskedés és kézenfekvő, hogy az új rendszerben a központi letéti őrzési, elszámolási tevékenységet a Keler Rt. vegye át, mivel minden tőzsdén forgó értékpapír esetében e tevékenységet a Keler Rt. végzi.

A közelmúltban meghozott kormányrendelet rögzíti, hogy a kárpótlási jegyek kibocsátója a Magyar Állam, amelyet a pénzügyminiszter képvisel. A változás lényege, hogy a stratégiai döntések meghozataláért a pénzügyminiszter a felelős, ezen döntések előkészítését az igazságügyminiszterrel közösen végzi, azonban a gyakorlati feladatok továbbra is a megszokott szereplőknél maradnak. Így nem változott a Központi Kárrendezési Iroda, és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kárpótlással kapcsolatos alapfeladata sem.

Az új rendszer felállításához szükséges előkészületek megtörténtek, előzetes megállapodás született a Keler Rt.-vel és az Erste Bank Hungary Rt.-vel. Az előzetes megállapodás alapján a Keler Rt. fogja végezni a kárpótlási jegyek központi értéktárolását és biztosítja a szükséges elszámolási szolgáltatásokat. Az Erste Bank Hungary Rt. feladata lesz, hogy közreműködjön az értékpapírok beszállításában, vagyis a kárpótlási jegyek eljuttatásában a Keler Rt.-hez.

Mivel a közleményben foglaltak a kárpótlási jegy árfolyamára hatással vannak, így a Pénzügyminisztérium felhívja a befektetők figyelmét: a leírtakat alaposan mérlegeljék, és döntéseik meghozatalánál vegyék figyelembe. A minisztérium szerint a tájékoztatásukban foglaltak indokolták a kárpótlási jegy tőzsdei kereskedésének felfüggesztési kérelmét.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) már közölte, hogy az SBB Solution Szolgáltató (SBB) Rt., korábbi nevén Budapest Értékpapír és Befektetési Rt., és a BÉT között létrejött és az SBB Rt. által felmondott megállapodás felmondási határidejét csütörtökön augusztus 8-áig ismételten meghosszabbították.

A tőzsde keddtől csütörtökig felfüggesztette a kárpótlási jegyek tőzsdei kereskedését, péntektől ismét lehet a kárpótlási jegyekkel kereskedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik