Belföld

Augusztusban már termelhet a paksi 2-es blokk

A Paksi Atomerőmű 2-es blokkja várhatóan augusztusban kezdi meg a termelést -közölte Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, miután megkapták az engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH).

Az OAH által kiadott engedélyben szerepel, hogy az indítás akkor lehetséges, ha az előírt próbákat sikeresen végre tudják hajtani. Kocsis az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg mindent újra ellenőriznek, s azt követően végzik el az üzembevételt megelőző méréseket. Ha ennek minden eredménye megfelel az előírtaknak, a tavaly március óta álló 2-es blokk megkezdheti az energiatermelést.

A vezérigazgató bízik abban, hogy eddigi számításaik helyesek, ugyanis azokat nagyon sok hazai és külföldi és hazai tudományos intézmény ellenőrizte és jónak találta. Amennyiben a mérések is ezt bizonyítják, várhatóan augusztusban újraindul a 2-es blokk, így még a nyáron mind a négy, egyenként 470 megawattos blokk villamos energiát termelhet. A 3-as blokkot ugyanakkor a tervek szerint októberben leállítják, annak érdekében, hogy elvégezzék a karbantartási feladatokat és feltöltsék fűtőanyaggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik