Belföld

Moszkva: zavartalan lesz a magyar olajszállítás

Az Oroszországban a Jukosz egyes részvényesei ellen folyó bírósági eljárás nem lesz kihatással a vállalat termelésére és exportszállításaira, biztosította levélben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Kovács Lászlót.

A magyar külügyminiszter 2004. július 7-én intézett levelet orosz partneréhez a Magyarországra irányuló orosz olajszállítással kapcsolatban. 

Szergej Lavrov a napokban érkezett válaszában azt írja Kovács Lászlónak: “az orosz hatóságok nem tűzték ki célul, hogy bármi módon akadályozzák a Jukosz termelésének és exportjának normális mederben folyását. Ilyen irányú fejlemények senkinek nem állnak érdekében.”  A Jukosz a Mollal kötött hosszútávú szerződése alapján a magyarországi kőolaj szükséglet 60 százalékát biztosítja. A Jukosz a Mol Csoporttal 2003 júliusának elején kötött 10 éves kőolajszállítási szerződés alapján évente 7,2 millió tonna kőolajat szállít a Barátság kőolajvezetéken Magyarország, illetve Szlovákia irányába.

Mosonyi György a Mol Rt. vezérigazgatója az elmúlt héten a Jukosz-üggyel kapcsolatban közölte, hogy az olajszállítások a szerződések szerint zajlanak és semmilyen ok nincs a aggodalomra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik