Belföld

Az ezres a hamisítók kedvence

A leggyakrabban hamisított címlet az 1000 forintos, amely az összes hamisítvány 71 százalékát teszi ki - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a pénzhamisítást vizsgáló jelentésében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői 2004 első félévében 5534 esetből származó, 6209 darab forintbankjegy hamisítványt regisztráltak, ami az esetszámokat tekintve több mint háromszorosa, a darabszámot tekintve pedig kétszerese az elmúlt év hasonló időszakában fellelt hamisítványok számának – állapítja meg a jegybank negyedéves jelentésében.

A leggyakrabban hamisított címlet az 1000 forintos, amely az összes hamisítvány 71 százalékát teszi ki. A forint bankjegyeket nyomdai úton továbbra sem hamisítják, valamennyi lefoglalt hamisítványt irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásoló, printer) állítottak elő. Az MNB a hamisítások előfordulásának csökkentése érdekében a korábbinál is szorosabb együttműködést alakított ki a felderítésben illetékes hatóságokkal. A fellelt hamisítványok számának növekedése ellenére a hamisítás mértéke a készpénzforgalom biztonságát nem veszélyezteti – hangsúlyozza a jelentés.

A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt hamisítványok darabszáma ugyanakkor az előző év hasonló időszakához viszonyítva csökkent. Az euró hamisításának mértéke a kibocsátás óta tartó természetszerű emelkedést követően idén jelentősen csökkent. Az első félévben mindössze 268 darab euróhamisítványt vizsgáltak az MNB szakértői, szemben az előző év hasonló időszakában lefoglalt 642 darab hamis euró bankjeggyel – tartalmazza a jegybank jelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik