Belföld

Jövőre nyolcvanezren dolgozhatnak távmunkában

A magyarországi távmunkahelyek elterjedése a kormányzat reményei szerint jövőre meghaladhatja a 80 ezret - mondta Burány Sándor foglalkoztatás-politikai és munkaügyi miniszter.

A tárca vezetője közölte, hogy hazánkban jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak távmunkában, ami a munkaerő-piac 2 százalékának felel meg. Célkitűzésként megemlítette a skandináv országokat is, ahol a távmunka aránya a munkaerő-piacon 30 százalék feletti. Az EU-átlag pedig becslések szerint 13 százalék.

“Szerencsére az utóbbi időben a számítógép és internet-hozzáférés aránya dinamikusan nőtt, ami az egyik legfőbb feltétele a távmunka elterjedésének” – mondta Burány Sándor. 

Azonban az informatikán kívül a munkaerőpiacnak is segít a kormányzat. A minisztérium fél évig átvállalja 53 ezer fornitnyi bér kifizetését járulékaival együtt azoktól a munkáltatóktól, akik távmunkahelyet létesítenek. Burány Sándor közölte, hogy a kormányzat az idén összesen 255 millió forinttal segíti a pályázó vállalkozásokat, s jövő évben ugyanennyit biztosít erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik