Belföld

Felügyeleti engedély a FreeSoft részvénykibocsátásra

A Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hozzájárult a FreeSoft Szoftverfejlesztő és Számítástechnikai Szolgáltató Rt. nyilvános részvénykibocsátáshoz.

A PSZÁF elfogadta a FreeSoft Szoftverfejlesztő és Számítástechnikai Szolgáltató Rt. nyilvános részvénykibocsátáshoz készített tájékoztatót és nyilvános ajánlattétel közzétételét, valamint a részvények tőzsdei bevezetését – közölte a PSZÁF a Magyar Tőkepiac hétfői számában.

A PSZÁF kötelezi a kibocsátót és az Equilor Befektetési Rt.-t, mint vezető forgalmazót, hogy “a tájékoztató elején, valamint hirdetményeiben feltűnő módon tüntesse fel, hogy az értékpapír kibocsátása a befektetők szempontjából a szokásostól eltérő kockázatú”.

Ezt a felügyelet azzal indokolja, hogy a kibocsátó jelen cégformában tavaly jött létre, továbbá a tájékoztatóban feltárta kockázatvállalási hajlandóságát a befektetések területén, illetve hogy a számítástechnikai ágazat nemzetközi viszonylatban is az átlagosnál kockázatosabbnak minősül.

Az értékpapír nyilvános forgalomba hozatalára csak a közzététel utáni hetedik napot követően kerülhet sor.

Az A sorozatú, névre szóló törzsrészvények névértéke 1000 forint.
Móricz Gábor, a FreeSoft pénzügyi tanácsadója még májusban közölte: a cég névértéken minimum 50 millió forint értékben szándékozik részvényeket kibocsátani, az ezer forint névértékű részvények kibocsátási ára 1800 forintlesz.

Közölte azt is, hogy a jegyzés összértékére nincs felső korlát.Az egyetlen megkötés, hogy egy jegyző legfeljebb 250 millió forint névértékben vásárolhat a papírokból. Ezzel szeretnék elkerülni, hogy egy új tulajdonos átvegye a cég irányítását.

A Freesoft Rt. alaptőkéje május végén 1 milliárd 50 millió forint, amelynek 90 százaléka a menedzsment tulajdonában van, akik nem kívánnak megválni részesedésüktől. A részvények 10 százalékával egy pénzügyi befektető rendelkezik.

Vaspál Vilmos, a Freesoft Rt. igazgatótanácsának elnökeelmondta: a társaság 2003. évi árbevétele 634 millió forint, nyeresége 15 millió forint volt. A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) 42 millió forintot tett ki. Az idei tervben 820 millió forint árbevétel és 120 millió forintos EBITDA elérése szerepel.

Az egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó Freesoft Rt.stratégiája szerint erőteljes expanzióra törekszik belföldön és külföldön egyaránt. Bizonyos piaci szegmensekben, például az irodaautomatizálás területén meghatározó piaci szerep elérését tűzte ki célul. A termékpaletta bővítését részben fúziókkal, akvizíciókkal kívánja biztosítani a társaság.

A Freesoft Rt. a megvalósított szoftver rendszereivel belföldön jelentős referenciákkal rendelkezik a kormányzati szektorban. Külföldön tavaly leányvállalatot alapított Németországban. Az idén az Amerikai Egyesült Államokban tervezi leányvállalat létrehozását, távolabbi terveiben pedig a kínai és a brazíliai piaci megjelenést célozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik