Belföld

Mobillal olvastatják a “rejtett írást”

A nyomtatott képek hamarosan olyan rejtett adatokat is tartalmazhatnak, melyeket egy mobiltelefon lát, és reagálni is tud rá: például fölhívja a CD borítójába beágyazott telefonszámot.

Egy plakát képébe beágyazott URL-t az emberi szem nem, de a PDA kamerája észreveszi, s a webhelyet azonnal meg is jeleníti kijelzőjén.

A Fujitsu Labs továbbfejlesztette ezt a szteganográfiának (rejtett írásnak) nevezett eljárást, melyet digitális képek vízjelezéséhez lehet használni. Az eljárás korábban rontotta a képminőséget.

A Fujitsu most tökéletesítette az eljárást, amely az adatok felvitele után is megőrzi a kép minőségét. A maximum 12 számjegyből álló számot (telefonszámok, numerikus IP címek) a kép egy 1×1 cm-es kockájába lehet ágyazni. A Fujitsu PDA-ja 0,4 másodperc alatt érzékeli és dekódolja az adatokat, míg egy átlagos mobil eszköz 1 másodperc alatt.
Az eredeti képet és a beágyazandó adatokat egy kódba, pl. egy TIFF vagy JPEG képbe egyesítik. Az egyesítés úgy történik, hogy a képet 0,8 négyzetmilliméteres vagy kisebb blokkokba osztják fel, ezek sűrűségi szintjét elemzik, majd az információt sárga pontok soraként teszik hozzájuk.

Az emberi szem nem vesz észre egy ilyen kis helyre zsúfolt sárga pontokat, de egy optikai karakterfelismerő kóddal ellátott digitális kamera igen. A Fujitsu szerint a kódot a mobiltelefonok és PDA-k kamerájára is fel lehet vinni.

Az alkalmazások sorába tartozhat pl. a csengőhang letöltés egy CD borítóján elrejtett mobilszámról, vagy információgyűjtés egy üzletről vagy étteremről, miközben a mobiltelefon tulajdonosa egy magazin cikkét olvassa róla, de szóba jöhetnek még képeslap-alapú játékok is.

A technológiával vissza is lehet élni, hiszen a képbe titkos adatokat is bele lehet ágyazni, és így kivinni egy védett intézményből, szoft pornó képbe titokban kemény pornó webhely URL-jét bevinni, vagy emelt díjas telefonszámokat automatikusan tárcsáztatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik