Belföld

Az Ecofin elfogadta a magyar felzárkózási programot

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin hétfői ülésén megtárgyalta és elfogadta hazánk felzárkózási programját.

A program meghatározza az euró bevetéséhez szükséges feltételek teljesítésének menetrendjét. A magyar program középpontjában a hazai gazdasági teljesítmény, a foglalkoztatás és az életkörülmények gyors felzárkóztatása áll. Ehhez az uniós átlagot lényegesen meghaladó gazdasági növekedésre és az egyensúly fokozatos javítására van szükség.

A pénzügyminiszterek tanács elfogadta a magyar programot, tudomásul vette, hogy Magyarország a következő években a bruttó hazai termék fél százalékával csökkenti az államháztartás hiányát, és azonos ütemben mérsékli az adóterhelést is. Felhívta a figyelmet arra, hogy adócsökkentésre csak a kiadások megfelelő mérséklése esetén van mód.

A tanács állásfoglalása – a magyar kormány szándékával összhangban – leszögezi, hogy a költségvetési kiadásokat átfogó reformokkal, a kiadási szükségletek megalapozott csökkentésével és szigorú költségvetési fegyelmemmel kell alátámasztani.

A tanács ülésén a magyar pénzügyminiszter megerősítette, a kormány eltökélt, hogy a programot következetesen végigviszi, az idei költségvetési célokat teljesíti. Felhívta a figyelmet arra, hogy a már korábban végrehajtott, igen előremutató nyugdíjreform az államháztartás hiányát évente a bruttó haza termék 0,7-1 százalékával növeli. Így az ennyivel nagyobb, mint reform nélkül lenne. A reform azonban kifejezetten kedvezően hat a gazdaságra, s ugyanakkor biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú finanszírozását. Megemlítette azt is, hogy Magyarország nagyszabású autópálya-építési programot hajt végre, amely átmenetileg jelentős költségvetési kiadásokkal jár.

A tanács ülését követően a pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a program elfogadása erősíti a magyar gazdaság iránti bizalmat és felhívta a szociális partnereket, a hazai politikai erőket, hogy működjenek együtt a fontos nemzeti célok elérése érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik