Belföld

Sms-cenzúra Kínában

Kinában hatósági szabályzást vezettek be a mobiltelefonos üzenetek szűrésére. Az új szabályozásnak köszönhetően a felügyeleti szervek megszűrnék a pornográf és tisztességtelen tartalmú üzeneteket.

Több elemző szerint azonban a szabályozás valódi oka a politikai tartalmú üzenetek felügyelete lenne. “A megfigyelőrendszer képes megtalálni többek között a hamis politikai pletykákat és a reakciós megjegyzéseket – jelenti a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű csoport sajtóközleménye.


A szöveges üzenetek kiemelt fontosságára hívják fel a figyelmet a SARS-járvány tavalyi kitörését hozva példának, mely során SMS-ekben érkező információkból értesültek a vírus veszélyeiről a lakosok, miután a helyi kormányzat eleinte megpróbálta eltussolni azokat.

A kínai hatóságok egyre inkább felhasználják az új technológiát a hírek és információk áramlásának korlátozására. Az elmúlt hónapokban szemtanúi lehettünk a sajtószabadság visszaesésének, különösen az interneten – közölte a szervezet állásfoglalásában.

Az internetforgalom megfigyelése, mellyel a kinai Venus Infotechnológiai cég is foglalkozik, közleményben jelezte, a felügyeleti szisztéma az algoritmusok filterezésén keresztül- amely a jelszavak alpjául szolgál – bizonyos jelszavak és kulcsszavak beírása után a rendszer automatikusan riasztja a rendőrséget. 


A Xinhua híszolgáltató szerint több mint 220 milliárd sms-t küldtek 2003-ban Kínában, ami a világ összes sms-forgalmának körülbelül 55 százaléka.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik