Belföld

Kétezer új munkahely Székesfehérváron

A városban működő vállalkozások hivatalos bejelentése alapján a következő másfél évben kétezer új munkahely lesz Székesfehérváron - jelentette be a város polgármestere.

Csaknem ezeregyszázzal bővíti dolgozóinak létszámát a Denso Magyarország Kft. és több száz szakembert vesz fel a tévégyártását Szombathelyről Székesfehérvárra telepítő Philips Kft. – mondta el Warvasovszky Tihamér.

A polgármester hozzátette: további munkahelyeket teremt a Cerbona Rt., az Alba Glas Kft, a Lidl üzletlánc év végére elkészülő logisztikai központja és az IBM helyére települő, számítógép összeszerelést végző Sanmina SCI.

Warvasovszky Tihamér szerint Fejér megye székhelyén már most is kedvezőek a foglalkoztatottsági adatok: a munkanélküliségi mutató júniusban 3,75 százalék volt, ami alig valamivel több mint fele az országos munkanélküliségi rátának.

Hozzátette, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fiatalok, a 45 éven felüliek, és a fogyatékkal élők munkába állásának segítésére. Ennek eredménye, hogy az önkormányzat segítségével néhány hete több tanulásban korlátozott fiatal talált munkahelyet az egyik bevásárló központban.

A polgármester a város első félévének eredményeit ismertetve elmondta: Székesfehérvár változatlanul vonzza a befektetőket: az önkormányzat több, a városban letelepedni kívánó céggel folytat jelenleg is tárgyalásokat.

Székesfehérváron az idén lakásépítési csúcs van: 1200 otthon épül magánerőből, valamint vállalkozói és önkormányzati forrásból. Ennyi új otthont utoljára az 1970-es években, a “panel-korszak” idején építettek Fejér megye székhelyén – tette hozzá.

Megkezdődött a házgyári lakások energiatakarékosságot szolgáló felújítása: a munkálatokat 2500 lakásnál végzik el az idén – tájékoztatott Warvasovszky Tihamér.

Az önkormányzat otthonteremtési programja keretében még az idén 257 lakásba költözhetnek be a tulajdonosok. A piaci árnál alacsonyabb áron megvásárolható otthonok közül százat már néhány hét múlva, a többit az év végéig adják át a jövendő lakóknak. Megkezdődött 95 önkormányzati, szociális bérlakás építése és a város több pontján épülnek lakóparkok is – mondta a polgármester.

Az idén jelentős fejlesztések, rekonstrukciók is megvalósulnak. Folytatódik a 63-as elkerülő út és folyik a 8-as út városba vezető szakaszán a körforgalom kiépítése. Az év végéig 13 kilométernyi csatornahálózat készül el, és a terveknek megfelelően folyik a Vörösmarty Színház rekonstrukciója, amire az idén mintegy 1, 7 milliárd forintot költenek – mondta a polgármester.

A fejlesztések megvalósítására közvetve, illetve közvetlenül két év alatt 20 milliárd forint állami támogatást kapott Székesfehérvár. Az önkormányzat szeretné, ha az összeg 2006-ra elérné a helység egy évi teljes költségvetésének a nagyságát.

Fejér megye székhelye az idén 29 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodik. Hitelállománya “kezelhető” és annak teljes összegét fejlesztésekre fordítja a város – mondta a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik