Belföld

Juhász Ferenc: Megvárjuk a NATO-forgatókönyvet

Magyarország csak azután tudja eldönteni, hogy részt vesz-e az iraki biztonsági erők kiképzésében, miután a NATO elkészítette az ezzel kapcsolatos forgatókönyvet - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtökön.

 A NATO-központban készítik elő azt a forgatókönyvet, hogy “hány ember, milyen feladatra (…) milyen program mentén szükséges ahhoz, hogy az iraki biztonsági erőket és katonai erőket kiképezzék” – mondta a honvédelmi miniszter.

Utalt arra, hogy a napokban lezajlott isztambuli NATO-csúcstalálkozón a tagállamok egyetértettek a kiképzés biztosításában, valamint abban is, hogy ennek a feltételeit először meg kell teremteni, tervezni. Hangoztatta: mihelyt megszületnek az elképzelések, Magyarország meg fogja vizsgálni, hogy az igényelt feladatokra vannak-e megfelelő felkészültségű szakemberei.

“Ez nem lehet tömeges méretű, hiszen a kiképzést általában kevés számú ember tartja sok embernek. Azt gondolom, hogy néhány személy Magyarországon is érintett lehet a későbbiekben” – tette hozzá Juhász Ferenc.

Kovács László külügyminiszter keddi nyilatkozata szerint még nem dőlt el, hogy Magyarország szerepet vállal-e az iraki rendőrök kiképzésében, hiszen a NATO-nak előbb fel kell mérnie az iraki igényeket és lehetőségeket, s csak ezután dönthet a helyszínről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik