Belföld

MNB: alacsonyabb a fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya - az MNB első korrekciója alapján - az idei első negyedévben 1,705 milliárd euró volt, 51 millióval kevesebb az előzetes adatnál - közölte a jegybank szerdán.

A negyedéves adatok alapján 2004 első negyedévében a folyó fizetési mérleg 1705 millió euró hiánnyal zárt – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Ez 51 millió euróval kisebb, mint a negyedév három hónapjára közölt adatok alapján adódó deficit volt. A folyó fizetési mérleg hiányának felét nem adóssággeneráló tételek finanszírozták.


A jelentés szerint a szezonális hatások kiszűrésével számított folyó fizetési mérleg hiány 2004 első negyedévében kisebb volt, mint az előző negyedévben. A hiány növekedésének tendenciája 2002 végétől folyamatos mérséklődést mutat.


A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában a reálgazdasági tranzakciók (áruk és szolgáltatások) játsszák a meghatározó szerepet. Az első negyedévben is e részmérleg kisebb hiánya magyarázza a mérleg egészének kisebb deficitjét. A reálgazdasági tranzakciókhoz képest a jövedelmek és a folyó transzferek egyenlegének alakulása hosszabb időszakot tekintve kiegyensúlyozottabb képet mutat, a hiány lassú növekedése alapvetően az újrabefektetett jövedelmek elszámolásából következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik