Belföld

Lemásolnák Van Bastenék teljesítményét

Ma este a házigazda Portugália a Ruud Van Nistelrooy neve által fémjelzett Hollandiával csap össze. Mi sem természetesebb, hogy mindkét fél bizakodó, és jókedvű, valamint magától értetődő az is, hogy nem lehet megtippelni, ki lesz a döntős.

Szerdán Hollandia arra készül, amit 16 éve művelt: a Marco van Basten és Ruud Gullitt nevével fémjelzett generáció a németországi Európa-bajnokságon a házigazda NSZK legyőzésével jutott a később megnyert döntőbe. Szerda este ismét a házigazda, jelesül Portugália lesz az ellenfél a döntőbe jutásért, és ismét bravúrra lenne szükség. Ami a hollandok számára aggasztó lehet: a jelenlegi csapat távolról sem képes olyan kiegyensúlyozott játékra, mint az elődök – bár van Nistelrooyék becsületére legyen mondva, Gullitték vereséggel nyitották az 1988-as tornát. Hollandia és Portugália 2000-ben is eljutott a legjobb négyig, azonban előbbiek nem bírtak az olasz Francesco Toldóval, utóbbiaknak pedig máig fáj a franciák elleni meccsen Zidane győztes tizenegyesét megelőző szituáció – Abel Xavier vétlen kezezését vélhetően csak a játékvezető ítélte tizenegyesnek.

Dick Advocaat ugyanakkor nem tűnik olyan határozott és csalhatatlan egyéniségnek, mint az akkori gárdát győzelemre vezető Rinus Michels. Pozitívum, hogy a tulipánosok gyakorlatilag a legjobb csapatukat állíthatják ki a házigazdák ellen. Egyedül a csapatkapitány Frank de Boer hiányzik majd a védelem tengelyéből, a válogatottsági rekorder azonban az első találkozón sem volt kezdő: a németek elleni debütáláson is Wilfred Bouma kapott lehetőséget.

Ellenben Andy van der Meyde pozíciója veszélybe kerülhet. A svédek ellen meglehetősen lapos játékkal előrukkoló Internazionale-játékos helyett az örökifjú Marc Overmars kaphat bebocsátást.

A németalföldiek keretéből Van der Meyde és Roy Makaay rendelkezik sárga lapos figyelmeztetéssel.

A közönség támogatására is apelláló portugálok táborában Spanyolország és Anglia legyőzése után nagy az önbizalom. A szerdai találkozó kapcsán jóslásokba bocsátkozó Deco például elképzelhetetlennek tartja, hogy ne csapata jusson a döntőbe.

“Úgy érzem, mi jutunk majd döntőbe, ugyanis a miénk a jobb csapat. Óriási csalódás lenne számomra, ha nem kerülnénk a döntőbe, vagy ha ott fellépnénk és vereséget szenvednénk”

Luiz Felipe Scolari gyakorlatilag minden játékosára számíthat a hollandok ellen. A brazil származású szövetségi kapitány azon gondolkodhat csupán, hogy az eltiltása után visszatérő Pauletát, avagy a jobb formában játszó Nuno Gomest jelölje a kezdőbe. Sárga lapok miatt hárman aggódhatnak. Deco, Carvalho és Costinha kapott figyelmeztetést az angolok ellen.

Nem jó jel számukra, hogy a legutóbbi négy tornán a rendező ország csapata mindig az elődöntő során fejezte be sorozatát. 2000-ben Hollandia (a társrendező Belgium már a csoportmérkőzések alatt elszállt), 1996-ban Anglia, 1992-ben Svédország, míg 1998-ban NSZK bukott el a kapu előtt.

Az Európa-bajnokságokon Hollandia nyújtott jobb teljesítményt, az “Oranje” ötödik alkalommal jutott elődöntőbe, igaz, csak egyszer lépett tovább – akkor viszont nyert is, 1988-ban. Portugália 1984 és 2000 után harmadszor játszhat a döntőért. A két együttes története során 8 mérkőzést játszott, ebből négyszer az ibériaiak örülhettek és csupán egy holland siker született. Legutóbb 2003 áprilisában Eindhovenben találkoztak a felek, akkor Kluivert (27.) és Simao (78.) találatával 1-1-re alakult a végeredmény.

Európa-bajnokság, elődöntő

Portugália-Hollandia

Lisszabon, Jose Alvalade stadion. Vezeti: Frisk (svéd)
Várható kezdőcsapatok:

Portugália:
Ricardo –
Miguel, Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente –
Costinha, Maniche, Deco –
Cristiano Ronaldo, Nuno Gomes, Luis Figo

Hollandia:
van der Sar –
Reiziger, Bouma, Stam, van Bronckhorst –
Seedorf, Davids, Cocu –
van der Meyde, Robben –
van Nistelrooy

A találkozót a FigyelőNet élőben közvetíti!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik