Belföld

Egyelőre nem csökkentek a telefontarifák

A telefontársaságok egymás között június 15-től olcsóbban számolják el a hálózatukba érkezett hívásokat, ám egyenlőre a fogyasztók ebből semmit sem érzékelnek - írja a Népszabadság.

Az elmúlt hetekben több határozatot hozott a Nemzeti Hírközlési Hatóság tanácsa, amelyekkel azt szerette volna elérni, hogy csökkenjenek a telefontarifák. Az egyik szerint június 15-től a Pannon GSM-nek átlagosan 9,2, a T-Mobile-nak pedig 8,7 százalékkal kellett mérsékelnie azon árait, amelyek hálózatukból vezetékes hálózatba irányultak. Ugyanezzen időponttól kezdve az Invitel 45, az Emitel 48, a Hungarotel és a Monortel 56, a Matáv pedig 38 százalékkal kevesebb pénzt számolhat fel más vezetékes hálózatba történő hívás esetén.

A határozatok azonban, csak a nagykereskedelmi árakat szabályozzák és nem csökkentik automatikusan a fogyasztók számláját. Ráadásul több szolgáltató bíróság előtt megtámadta a döntést, így a tarifacsökkentés előre nem látható ideig elmarad.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökének véleménye szerint – a telefontarifáknál augusztusra várható a csökkenés. A vezetékes telefonok előfizetői a tanács döntéseinek hatására elvileg átlagosan három forinttal olcsóbban hívhatják majd a Pannon GSM és a T-Mobile ügyfeleit – számol az elnök. Ugyancsak átlagosan három forinttal kell majd kevesebbet fizetni, amikor matávos, inviteles, hungaroteles, emiteles és monorteles számokat tárcsázzák az előfizetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik