Belföld

A Diageo bővíti magyarországi központját

A világ legnagyobb italgyártó cége, a Diageo Plc. tovább bővíti budapesti pénzügyi szolgáltató központját (DBSC); a vállalat vezetőinek közlése szerint az alkalmazottak számát a jelenlegi 270 főről 2005 végéig 400 főre emelik.

Nick Rose, a Diageo Pld. pénzügyi igazgatója elmondta: a cég nemzetközi pénzügyi vezetői a héten Budapesten tanácskoznak, s a megbeszéléseken szóba kerül a Diaego Business Services Centre feladatainak bővítése.

A központ jelenleg alapvetően számviteli és tranzakciós funkciókat lát el, ez várhatóan tervezési és jelentési tevékenységgel egészül majd ki. Vizsgálják bizonyos nem pénzügyi feladatok Budapestre telepítését is, ezeket azonban a cég vezetői egyelőre nem nevezték meg. A tervek között szerepel az is, hogy bővítsék a magyar fővárosból kiszolgált országok, piacok számát.

A Diageo 2001-ben telepítette Magyarországra üzleti szolgáltató központját, amely jelenleg a cég 13 európai üzleti egysége számára végez pénzügyi és adminisztrációs feladatokat. A központon ma már 3 milliárd dollár értékű megrendeléssel összefüggő számla megy keresztül, és a cég 20 ezer szállítója által generált 300 ezer számlát is a magyarországi munkatársak kezelik.
A DBSC-t június elején Európa legjobb új szervezetének választotta a Shared Services and Outsourcing Network (SSON).

Gareth Williams, a Diageo Plc. humán erőforrás igazgatója emlékeztetett arra, hogy annak idején Budapest 19 más helyszínt előzött meg a központ telepítéséért folytatott versenyben. Mint mondta, az évi 300 ezer számlát kezelő DBSC beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és jelentős költségmegtakarítást eredményezett a vállalat számára.

Arra a kérdésre, hogy az emelkedő magyarországi bérköltségek hogyan befolyásolják a Diageo itteni terveit, a nemzetközi társaság vezetői közölték: amikor ide telepítették a központot, számoltak a bérek európai felzárkózásával.

A DIAGEO a világ legnagyobb prémium italokat gyártó cége, amely a húsz legjelentősebb nemzetközi márkából kilencet gyárt és forgalmaz a világ 180 országában. A vállalat 2003 június 30-án zárt üzleti évének árbevétele 9 milliárd, működési eredménye 2 milliárd angol font volt.

Az egyebek mellett a Smirnoff vodkát, a Johnnie Walker whiskyt,a Guinness sört, a Gordon’s gint és a Bailey’s Irish Creamet előállító társaság idei üzleti évének 2003. december 31-ével zárult első félévében 5,06 milliárd font bevételt, és 1,181 milliárd font működési eredményt ért el.

Az éves eredményeket a társaság a jövő héten hozza nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik