Belföld

Szövetség az elektronikus aláírásért

Megalakult a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség, melynek célja az elektronikus aláírás elterjedésének elősegítése, valamint a hozzá kapcsolódó technológiák bevezetésének támogatása.

Tagjai szakmai tudásukkal járulnak hozzá a piac szélesítéséhez, a használat előtt álló akadályok lebontásához, valamint az elektronikus aláírás mindennapi hivatalos és magáncélú felhasználásának elterjedéséhez. A Szövetség arra hivatott, hogy képviselje a magyar érdekeket az Európai Unió elektronikus aláírási szervezeteiben, és kapcsolatot létesítsen más országok hasonló társulásaival. Ezen kívül terepet kíván adni a magyar, európai és más előremutató szabályozási tervekről, szakmai újdonságokról, projektekről szóló információcserének. Az új iparági összefogás, kompetens szakmai műhelyként részt vesz a témát érintő alkalmazott és elméleti kutatásokban, fejlesztésekben, szabvány- és jogszabályalkotásban.

Az alapítók úgy gondolják, hogy az elektronikus aláírás jelenlegi hazai helyzete (ismertsége és elismertsége) nem kielégítő, ezért szükség van egy szervezetre, amely magába foglalja a szakma szereplőit, véleményével és szakmai tudásával segíti az elektronikus aláírás elterjedését. A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetséget, mely nyitott minden érdeklődő előtt, 23 magánszemély és 7 társaság alapította, főként elektronikus aláírás szakértők és a technológia elismert cégei. A MELASZ elnöke Almási János, a Díjbeszedő Rt. informatikai igazgatója, ügyvezető alelnöke Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója, további alelnökei Dr. Balázs István (Hunguard Kft.), Brehel József (Unitis Rendszerház Rt.) és Dr. Csapodi Márton (E-Group Magyarország Rt.).

A MELASZ céljai közé tartozik az elektronikus aláírás rokon technológiáinak népszerűsítése, széleskörű hazai bevezetésük támogatása, elterjedésük elősegítése. A támogatni kívánt technológiák között megtalálható a nyilvános kulcsú kriptográfia, -infrastruktúra és -alkalmazások, az időbélyegzés, a titkosítás és az ezekhez szükséges eszközök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik