Belföld

Portugália-Anglia: Rooney ismét villanni akar

Az első negyeddöntőn két, legutóbbi mérkőzésén parádézó csapat méri össze tudását. Természetesen innentől kezdve már csak a győzelem az elfogadható eredmény mindkét fél számára, ennek megfelelően Rooney és Ronaldo is gólokat ígér...

Csütörtöktől már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a Portugáliában zajló labdarúgó Európa-bajnokság.
A negyeddöntő első mérkőzését két fiatal csatár párharcaként tálalja az angol sajtó: Cristiano Ronaldo vagy Wayne Rooney? Jóllehet, a Manchester United-ben futballozó 19 esztendős portugál talentum az első két meccsen még csak csereként állt be, ám a spanyolok elleni ki-ki meccsen már kezdett, sőt, a házigazdák egyik legjobbja volt. Eddig egy gólt lőtt (illetve fejelt).

Az Everton 18 éves csatárát pláne nem kell bemutatni, hiszen mostanság a csapból is Rooney folyik. Mindennél többet mond, hogy a szigetországi lapok gyakorlatilag csak az eddig négy gólt termelő “nemzeti hőssel” foglalkoznak, miközben David Beckham-nek alig-alig jut hely a hasábokon. Sven-Göran Eriksson kapitány is előszeretettel beszél a csatárról. “Fantasztikus játékos”; “elképesztő, mennyire érzi kaput”; “csak Peléhez tudom hasonlítani” – nyilatkozta a napokban a svéd kapitány, igaz, sietve hozzátette: Rooney-nak továbbra is keményen kell dolgoznia az edzéseken és a meccseken”.

A szakember egyébként úgy tartja, az angol válogatott csak abban az esetben lehetnek nyerő csütörtök este, amennyiben valamennyi pályára lépő játékos maximálisan odateszi magát. Eriksson “a győztes csapaton ne változtass” elméletet szem előtt tartva, azt a tizenegyet küldi pályára, amelyik a Svájc, valamint a Horvátország elleni partit is sikerrel vívta meg. Ha már itt tartunk, a portugál kezdőcsapatban felfedezhető némi változás, elsősorban a csatársor összetétele újul meg, a sérüléssel küszködő Pauleta helyét a spanyolok elleni rangadó egyetlen találatának szerzője, Nuno Gomes foglalja el.

Luiz Felipe Scolari még gondolkodik, hogy Manichet vagy Armando Petit szerepeltesse-e a pálya közepén. Az viszont már biztos, hogy Deco ezúttal is kiszorítja Rui Costát a kezdőből. Végezetül arról, hogy egyik csapatnak sem lesz újdonság a negyeddöntőnek otthont adó Új Katedrális, lévén az angolok kétszer (Anglia-Franciaország 1-2, Anglia-Horvátország 4-2), a portugálok egyszer (Portugália-Oroszország 2-0) már felléptek a Benfica stadionjában. Nos, valamelyik gárda utolsó Eb-meccsét játssza az arénában…

EB 2004, negyeddöntő:

Portugália-Anglia, csütörtök, 20.45

Lisszabon. Új Katedrális.

Várható kezdőcsapatok:

Portugália (4-4-2):
Ricardo –
Miguel, Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente –
Costinha, Maniche (Petit), Figo, Deco –
Ronaldo, Nuno Gomes

Anglia (4-4-2):
James –
G. Neville, Terry, Campbell, Ash. Cole –
Beckham, Lampard, Gerrard, Scholes –
Rooney, Owen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik