Belföld

100 gigabájtnyi tudás a Marsról – A Xerox DocuShare szoftvere segíti a NASA tudósait a Mars Rover űrszondák által bányászott adatok elérésében és megosztásában

A NASA több millió kilométer távolságban működő két Mars-kutató űrszondája szorgosan bányássza a vörös bolygó adatait, amelyeket azután a NASA projektcsapata elemez, majd a Xerox Corporation DocuShare vállalati tartalomkezelő szoftverével az elemzett adatokból olyan információgyűjteményt készít, amelyet bárhol könnyen elérhetnek és megoszthatnak egymással a Mars-projekt tagjai.

A NASA tudósai és mérnökei már a Mars-kutatási projekt fejlesztési fázisában kiterjedten használták az internetes alapú DocuShare rendszert a nagyszámú tervezési dokumentum napi tárolására és cseréjére. A Xerox szoftvere azóta is az űrkutatás eddigi legnagyobb vállalkozását szolgálja: a DocuShare teszi lehetővé, hogy a tudósok egymás között megoszthassák a januárban landolt és azóta a Mars felszínét felderítő két űrszonda – a Spirit és az Opportunity – folyamatosan érkező mérési adatait.

Jelenleg a DocuShare több száz fájlt tartalmaz – többek között fényképeket, projekt-összefoglalókat, felszíni hőmérsékleti méréseket, az érzékelők által összegyűjtött információkat, valamint a két Mars-szonda robotkarjainak mozgását leíró adatokat.

A DocuShare rendszer tartalmaz egy óriási online könyvtárat is, mely napi 24 órában teszi lehetővé az élő adatcserét. Világszerte több mint 1000 tudós, mérnök és egyetemi munkatárs a DocuShare rendszer segítségével tudja könnyen, gyorsan és egyidejűleg elérni a NASA űrkutatási laboratóriumának (Jet Propulsion Lab, JPL) adattárában felhalmozott több mint 100 000 fájlt és 100 gigabájtnyi rendezett mérésadatot.

„A NASA JPL tudósai már 1998 óta a DocuShare rendszer segítségével dolgoznak együtt a Mars Exploration Rover űrprogramon és az azt előkészítő számos kiemelt projekten A DocuShare kulcsszerepet játszik a létfontosságú információk megbízható és megosztott elérhetőségének biztosításában. Ez a rendszer teszi lehetővé az adatok valós idejű elérését, és küszöböli ki a több rendszer használatával járó szűk keresztmetszeteket, tehát növeli a NASA JPL munkájának hatékonyságát.” – avat be a részletekbe David Smith, a Xerox DocuShare üzletágának elnökhelyettese és vezérigazgatója.

A DocuShare rendszer egy központi, Solaris alapú szerveren fut, és minden – többek között Windows és Linux – platformon támogatja a felhasználókat. A Mars-kutatási projekt csapatán kívül a DocuShare kiszolgálja a NASA JPL különböző egyéb futó projektjeinek több mint 5000 más munkatársát is. A Xerox DocuShare tartalom- és dokumentumkezelő rendszere tárolja az űrkutatási program összesen 700 gigabájtnyi adatát, és kezeli a program több mint 300 000 fájlját.

További információ:

Halász Árpád
Xerox Magyarország Kft.
Tel: 436-8932
Arpad.halasz@hun.xerox.com

Földváry Mónika
PRESS&INFORM
Tel: 470-2054
foldvary@pressinform.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik