Belföld

Sulinet Expressz – csökkentett üzemmód

Alig két hétig lehet még kihasználni a Sulinet Expressz teljes kedvezményeit. Júliustól a termékek árának legfeljebb a fele jár vissza, tágabb vásárlói körben, de csak a megszabott jövedelemhatár alatt.

Nem várt az utolsó percig, hanem már februárban megvette a Sulinet Expressz keretében a monitort egy budapesti családapa ahhoz a számítógéphez, amelyet még decemberben szerzett be ugyancsak e program keretében. A vásárlását akkor erősen motiválta az a félelem is, hogy megszűnik az adókedvezmény – az adózó állampolgár így fordította le magának a program januárban bejelentett átalakítását.

Habár a kedvezmények teljes megvonásától való félelmek utóbb alaptalannak bizonyultak, ez a férfi a jövőben mégis kiesik a kedvezményezettek köréből: éves fizetése meghaladja ugyanis a 4 millió forintos határt, amely felett nem jár adó-visszatérítés. A program kereteit a személyi jövedelemadó törvény márciusi módosításaival változtatták meg, mivel azonban a jogszabály csak július elsejével lép hatályba, és nem visszamenőleges, jövőre még visszakérheti a 2004-es személyi jövedelemadójából a maximális 60 ezer forintot.





Mihez igényelhető?

VI. 30-ig: a programban szereplő számítógép, számítástechnikai eszköz vásárlásához.
VII. 1-től: a programban szereplő számítógép, számítástechnikai eszköz vásárlásához; kikerülnek a körből a DVD író/olvasó eszközök, a multimédia eszközök, a mozi- és DVD-szoftverek.
Jogosultak köre
VI. 30-ig: pedagógus, oktató; hallgató, felnőttképzésben részt vevő magánszemély; szülő, akinek gyermeke nappali iskolai oktatásban vagy felsőoktatási intézményben tanul.
VII. 1-től: valamennyi magánszemély.
Adókedvezmény mértéke
VI. 30-ig: a teljes vételár, de maximum 60 ezer forint.
VII. 1-től: a vételár 50 százaléka, de maximum 60 ezer forint.
Jövedelemhatár
VI. 30-ig: a kedvezmény érvényesítési lehetősége független az éves összjövedelem mértékétől, de csak az szja-mértékéig vehető igénybe.
VII. 1-től: a kedvezmény továbbra is csak az szja-mértékéig és csak 3,4 millió forint éves összjövedelemig jár. E fölött a 3,4 milliót meghaladó rész 10 százalékával csökken a kedvezmény (például 3,8 millió forintnál a limit feletti rész 10 százaléka 40 ezer forint, tehát 60 ezer mínusz 40 ezer, azaz összesen 20 ezer forinttal lehet csökkenteni az adót. 4 millió forint feletti jövedelemnél teljesen eltűnik a kedvezmény.

Megnyirbált kedvezmények



Az egyik legfontosabb szigorítás az, hogy míg eddig 60 ezer forint erejéig a vásárlás teljes összegét leírhattuk az adónkból, ezután már 50 százalékos önrészt kell vállalnunk, azaz a maximális 60 ezer forintos összeg visszaigényléséhez 120 ezer forintért kell a jövőben számítástechnikai eszközt vásárolni.

Ráadásul, szűkül azoknak a köre, akik élhetnek a lehetőséggel, a rászorultság elvének alkalmazásával ugyanis jövedelemkorlátokat hoztak be a szabályozásba. Emiatt a bruttó 280 ezer forintnál nagyobb havi keresettel rendelkezők csökkenő mértékű adókedvezményt érvényesíthetnek, ami a bruttó 333 ezer forintot vagy többet keresők esetében már nullára olvad.

Másrészt azonban júliustól alanyi jogon bárki élhet az adókedvezmény lehetőségével – feltéve, hogy szja-t fizet -, nem szükséges tanítania, tanulnia, vagy iskolába járó gyermeket nevelnie.

A program eddigi jogosultjainak számító polgárokat rosszul érintheti a változás, ezért érdemes lehet a hátralévő szűk két hétben megejteniük az ilyen beszerzéseket. Június végéig egy család akár többször 60 ezer forintos kedvezménnyel is élhet, feltéve, ha van ennyi befizetett adója. Így a tanuló gyermek egyik szülője megvásárolhatja a nyomtatót, míg a másik a monitort, így máris két termék ára jöhet vissza, darabonként legfeljebb 60 ezer forint értékben.

A következő napokban így felfutás várható az eladásokban, de az Oktatási Minisztérium szerint nem lesz akkora roham, mint volt tavaly karácsony táján.

Trükkök

Habár a termékcsomagokat, azaz a komplett számítógépet monitorral, továbbra is egyben árulják a kereskedők, és annak számláját csak egy névre állítják ki, egy ilyen gépet mi is öszszeállíttathatunk velük 180 ezer forintért.

Ekkor a különböző alkatrészek külön számlára írhatóak, így a teljes vételárat, azaz háromszor 60 ezer forintot is igénybe veheti a család úgy, hogy például az édesapa, az édesanya, a felsőfokú intézményben tanuló, és emellett dolgozó gyermek is él a lehetőséggel.

Július utáni vásárlás esetében azonban már ez a család együttesen csak 90 ezer forintos kedvezményt érvényesíthet a 2004-es adóbevallásában ugyanekkora összegű beruházásra.


A teljes cikket a Figyelő 25. számában olvashatja el. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik