Belföld

Még keresik a Bizottság új elnökét

Az unió állam- és kormányfői a feszült hangulatú éjszakai párbeszédsorozat után sem jutottak dűlőre az Európai Bizottság elnökének személyéről. Az is megeshet, hogy elhalasztják a döntést a vitázó felek.

Az EU állam- és kormányfői csütörtökön késő éjszakába nyúlóan vitatkoztak az Európai Bizottság következő elnökének személyéről, aki Romano Prodit váltja majd ebben a pozícióban. Megegyezés azonban nem született. Továbbra sincs olyan jelölt, aki minősített többségi támogatást élvezne.


Bertie Ahern ír miniszterelnök, aki egyben az uniós soros elnöke, azt is jelezte: elképzelhető, hogy ebben az ügyben elhalasztják a döntést.
Még keresik a Bizottság új elnökét 1

Guy Verhofstadt

Egy dolog látszik csupán biztosnak: a témát péntek délután vagy este tűzik ismét napirendre az EU-csúcson.

Az EB elnökének személyéről történő egyezkedésben két nagy csoport és két fő esélyes áll egymással szemben: Jacques Chirac és Gerhard Schröder a belga kormányfőt, a liberális Guy Verhofstadtot látná szívesen az elnöki székben, míg Berlusconi olasz kormányfő az EP-választásokon győztes, konzervatív Európai Néppárt megbízásából Chris Patten brit uniós biztost jelölte.





A bizottsági elnök és az iraki számla

Jól értesült források szerint az egyik legesélyesebb jelölt a francia-német páros erős támogatását élvező belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt, akit ugyanakkor elsősorban Nagy-Britannia, Olaszország és néhány másik állam (például Lettország, Litvánia) nem szeretne elnöknek látni, mert egyrészt túlságosan föderalistának tartják, másrészt nem bocsátják meg neki az iraki válság idején tanúsított hozzáállását. Bár az európai választásokból győztesen kikerült konzervatív Európai Néppárt csütörtökön Chris Patten uniós biztost jelölte a posztra, akit Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök javasolt hivatalosan az ír elnökségnek, diplomaták szerint még mindig határozott törekvés érezhető Guy Verhofstadt „pajzsra emelésére”.

További jelöltek



Rajtuk kívül is van még jelölt a bizottság elnöki székébe: többek között Jean-Claude Juncker luxemburgi és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, Pat Cox, az Európai Parlament leköszönő elnöke, Antonio Vitorino uniós biztos, és az utolsó pillanatban José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő is felkerült a listára.

Korábbi sajtóhírek szerint a posztra esélyes lehet még Bertie Ahern, aki – mint a tanács elnöke – maga fogja bejelenteni a javasolt elnök személyét, de a Financial Times hírei szerint szóba került Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Korábban szó volt Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Kosztasz Szimitisz görög exkormányfő neve is.

A parlament szava

Az államfők által kiválasztott jelöltről még a most újjáalakuló Európai Parlamentnek is szavaznia kell. Ez eddig ugyan soha nem okozott gondot (mindig megszavazták az államfők jelöltjét), most azonban a többségbe kerülő konzervatívok elvileg könnyen megvétózhatnak egy nekik nem tetsző liberális jelöltet, nevezetesen a belga kormányfőt.


Még keresik a Bizottság új elnökét 10

Chris Patten

A most megerősödött Európai Néppárt többször is jelezte, hogy nem fogad el olyan jelöltet, aki nem a konzervatív-kereszténydemokrata politikai családból származik. Politikai hovatartozás szempontjából tehát elvileg a jobboldali Wolfgang Schüsselnek és Bertie Ahernnek van esélye a néppárti jelölt mellett.

“Ez nem volt baráti beszélgetés” – foglalta össze a tárgyalások hangulatát egy résztvevő. Márpedig egyesek szerint félő, hogy ha az EU-bizottság elnöki posztja kapcsán nagyon kiéleződik a vita, akkor ez rányomja majd a bélyegét a mostani EU-csúcs másik fő napirendi pontjára, az EU-alkotmány elfogadására, megnehezítve a még meglévő ellentétek áthidalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik