Belföld

Tízmilliárd forint foglalkoztatási programra

A hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére indított Equal programra Magyarország összesen 10 milliárd forintot fordíthat, melynek 75 százalékát az Európai Szociális Alap finanszírozza - mondta Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

A hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére indított Equal programra meghirdetett négy pályázatra szeptember 15-ig jelentkezhetnek a nonprofit szervezetek, a költségvetési szervek és intézményeik, valamint a vállalkozások.

A hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiaci beilleszkedésének támogatására összesen 3,7 milliárd forint fordítható, a munkahelyi gyakorlatok támogatására 3,4 milliárd forintot szánnak. E két pályázatnál a támogatás minimális összege 76,5 millió forint, és legfeljebb 382,5 millió forint adható. A nemek közötti munkaerőpiaci különbségek csökkentésére 716 millió forintot szánnak, e pályázatnál a támogatás minimuma 63,75 millió forint, maximuma 178,5 millió forint.

A menedékkérők szakmai képzésének támogatására 268 millió forint fordítható, a támogatás 63,75 millió és 124,95 millió forint között lehet.

Marie Donelly, az Európai Bizottság Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Főigazgatósága közösségi kezdeményezések főosztályának főigazgatója közölte: az Equal kísérleti program, amelynek célja a hátrányos helyzetű munkavállalók visszavezetése a munkaerőpiacra, ám emellett legalább annyira fontos az EU-tagországok és a csatlakozni szándékozó államok által kialakított új megoldások egymás közötti tapasztalatcseréje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik