Belföld

Román választások – Funar távozik

A hétvégi romániai helyhatósági választások politikai szenzációja, hogy a szélsőségesen nacionalista kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar nem került be a második fordulóba.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rendkívül jelentős politikai eredménynek tekinti, hogy a hétvégén tartott román helyhatósági választásokon a romániai magyarok nagyobb arányban mentek el szavazni, mint a többségi nemzet tagjai. Igaz, a szavazási kedv nem minden körzetben kedvezett az RMDSZ jelöltjeinek: Marosvásárhelyen Dorin Florea eddigi polgármester nyert Kelemen Attilával, az RMDSZ jelöltjével szemben, Székelyudvarhelyen pedig a függetlenként indult Szász Jenő győzte le az RMDSZ-es Ladányi Lászlót.






Funar távozik

Vasárnap éjfélre bizonyossá vált, a szélsőségesen nacionalista polgármesternek, Gheorghe Funarnak mennie kell. Az éjfélig megszámlált voksok alapján a kormánypárt jelöltje, Ioan Rus állt első helyen, utána következett Emil Boc, a liberális-demokrata ellenzék jelöltje, így Funar már nem kerülhet be a két hét múlva esedékes második fordulóba.

A magyarok nagy arányban szavaztak


Az urnák zárását követő kolozsvári sajtótájékoztatón Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy nyilatkozott: a romániai magyarok nagy arányú részvételének köszönhetően a szövetség valószínűleg jobb eredményeket ér el az idei romániai helyhatósági választásokon, mint négy évvel korábban.


Az ügyvezető elnök emlékeztetett, hogy a 2000-es választási eredmények alapján az RMDSZ-nek 138 polgármestere, 2451 városi és 135 megyei önkormányzati képviselője volt. Most a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 318 településen állított polgármesterjelöltet, tanácsosi helyekért pedig 537 településen összesen mintegy 7600 jelöltje indult.






Harmadszor is Szász?

Szász Jenő, akit nyolc évvel ezelőtt, mindössze huszonhét éves korában választottak először polgármesterré, újságírók előtt úgy fogalmazott: ez az újabb győzelem újabb lehetőséget jelent számára. Megismételte választási jelszavát, miszerint “Székelyudvarhely több mint város, a székely főváros”. Szász úgy vélte, a választás első fordulójában már eldőlt a győzelem, reményét fejezte ki, hogy két hét múlva nem kell második fordulót tartani. Újabb kéthetes kampány egyáltalán nem hiányzik a városnak, ráfér már a békesség – mondta végül Szász Jenő.


Két székely várost elveszített az RMDSZ


Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen nem tudtak győzni az RMDSZ jelöltjei. A bukaresti idő szerint hajnali fél négyre összeszámlált, nem végleges adatok már világosan tükrözték a helyzetet ebben a két székely városban.


Marosvásárhelyen erre az időpontra már hatvanegy szavazókörzet eredményeit ismerték a hetvenötből. Ezek alapján Dorin Florea 56,28 százalékos szavazati arány mondhatott magáénak, az RMDSZ-es Kelemen Attila pedig 39,76 százalékot. Székelyudvarhelyen ekkor a függetlenként indult Szász Jenő eddigi polgármester (a Magyar Polgári Szövetség – MPSZ – elnöke) vezette a mezőnyt 52 százalékos arányban, úgy, hogy már csak három szavazókörzet eredményei hiányoztak. A vele szemben versenybe szállt RMDSZ-jelölt, Ladányi László 40,7 százalékot könyvelhetett el.


Európai megfigyelők


Az Európai Néppárt (EPP) kilenc megfigyelőt küldött Székelyudvarhelyre a romániai helyhatósági választásokra, mert onnan érkezett a legtöbb panasz – nyilatkozta vasárnap este Goró Oszkár, az EPP egyik megfigyelője. Goró elmondta: a párt figyelme azért fordult Románia felé a helyhatósági választások idején, mert előzőleg olyan jelzéseket kaptak, hogy a román választási törvény hátrányos helyzetbe hozza a parlamenti képviselettel nem rendelkező kisebbségeket.


Ezen belül éppen Székelyudvarhelyre pedig azért figyeltek, mert a román központi választási iroda nem engedte, hogy a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) részt vegyen a választásokon. A vasárnapi szavazás tapasztalatairól szólva a megfigyelő elmondta: nehézkesnek és bonyolultnak tartja a szervezést és a szavazási procedúrát, ez időigényessé tette a szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik