Belföld

Idén nyáron lesz hőségriadó

Júniustól működik a magyar közreműködéssel elkészült időjárás-egészségügyi előrejelző rendszer, melynek segítségével a lakosság és a kórházak is felkészülhetnek a nyáron jelentkező hőhullámokra. A nyári átlagos hőmérséklet emelkedése tavaly több európai nagyvárosban okozott komoly problémát.

A klímaváltozás következtében Európa-szerte növekszik a nyári átlagos hőmérséklet és a kánikulai napok száma. A hőhullámok a tapasztalatok szerint jelentősen megemelik a megbetegedések és a halálozások számát. 2003 forró nyara – a WHO adatai szerint – csak Franciaországban 14 802 halálesetet okozott, 2 045-öt Nagy-Britanniában és 2 099-et Portugáliában.





Hőhullám a fővárosban

2003 nyarán Budapesten három hőhullámot is regisztráltak. (Hőhullámnak tekintik a szakemberek, amikor a napi átlagos hőmérséklet 26,6 fok felett van.) A több napig tartó kánikula – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – összesen mintegy 400 többlet-halálesetet jelentett.

A hirtelen hőmérsékletváltozás, illetve a nagyon meleg napok száma növekedésének hatását az egészségre a 90-es években kezdték el vizsgálni. 1999-ben, a londoni környezet-egészségügyi miniszteri konferencián elfogadott deklarátum már kiemelten kezeli a klímaváltozás hatását az emberi szervezetre.


Magyarország 2000-ben kapcsolódott be a környezet-egészségügyi kutatásokba. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Környezetvédelmi Program és az Országos Közegészségügyi Központ európai uniós forrásból és a Birminghami Egyetem Klimatológiai Tanszékének közreműködésével elkészítette azt az időjárás-egészségügyi előrejelző rendszert, amely 24 illetve 48 órával korábban jelzi a jelentős változásokat.


A jelenlegi rendszer tartalmazza a Magyarországon mért hőmérsékleteket, és a meleg miatt bekövetkező megbetegedéseket, halálokat. Az összefüggések ismeretében a szakértők jelzik a várható hőhullámot az egészségügyi intézményeknek és a meteorológiai szolgálatnak. A júniustól működő rendszer segítségével az időjárás-jelentések során a lakosság is tájékozódhat a várható hőhullámokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik