Belföld

Új “fapados” autókölcsönző indult

Alacsony árral, magánszemélyek, valamint kis- és közepes vállakozások számára "fapados" autókölcsönzést vezetett be május közepén a Porsche Bank tulajdonában álló Eurent Autókölcsönző Kft. - jelentette be Haraszti Géza, az EUrent Autókölcsönző Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztóján.

Az alig két hete, 10 gépkocsival indított “PennyCar” szolgáltatás máris 70-90 százalékos kihasználtsággal működik, s a tervek szerint 2005 közepéig 50-re növelik a PennyCar gépkocsik számát. Az EUrent Kft. az olcsó, napi 7 eurós árú, “fapados” gépjárműkölcsönzést kiegészítő üzletágnak tekinti s Europcar nemzetközi autókölcsönző cég franchise partnereként vezette be – mondta Haraszti Géza.

Az EUrent Autókölcsönző Kft. tavaly 1,5 milliárd forint forgalmat bonyolított, a “fapados” kölcsönzéstől várható árbevétel ennek töredékét, évi néhány 10 millió forintos forgalomnövekedést eredményezhet. A tíz éve alapított EUrent Autókölcsönző Kft. a 10,5 milliárd forintos autókölcsönzési piac 15 százalékát tudhatja magáénak. 2003-ban 650 gépkocsit kölcsönöztek ki, míg a piac második helyezettje, a Herz 570 darabot, az Avis, a Budget és a National egyenként 200-300 darabot. Az országban egyébként mintegy 10 ezer olyan cég működik, amely jogosult autókölcsönzésre, közülük 150-200 atív piaci résztvevő.

A magyarországi autókölcsönzési piac lényegesen elmarad a nyugat-európaitól: Angliában például hétszer annyi gépkocsit kölcsönöznek évente, mint nálunk. Ennek oka a gazdasági, életszínvonalbeli és kulturális különbségek mellett abban is keresendő, hogy Angliában a cégek visszaigényelhetik az autó forgalmi adóját, így az alacsonyabb költségek a bérleti díjak alacsonyabb szintjét eredményezi – mondta Haraszti Géza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik