Belföld

Visszavonhatják a gyógyszerár-csökkentést

Kormányzati források szerint az egészségügyi tárca felkészült rá, hogy az Alkotmánybíróság az április eleji árakhoz való visszatérésre szólítja fel a minisztériumot. Ez a 15 százalékos árcsökkentés visszavonását jelentené - írja a Népszabadság.

Az Alkotmánybíróság döntés heteken belülre várható arról a több mint 20 beadványról, amit a tavaszi árbefagyasztás ellen adtak be a piac résztvevői. Panaszos szervezetek szerint a jogszabály az ártörvénybe ütközik, amely nem teszi lehetővé, hogy a kormány rendelettel változtassa meg a gyógyszerek árát.

A Népszabadság információi szerint több beadvány is kifogásolja, hogy az ártörvény 19. paragrafusa nem határozza meg pontosan, hogy melyek azok a körülmények, amikor a kormány hatósági intézkedéseket hozhat a gyógyszerpiacon. Ha ezeket az érveket az Alkotmánybíróság elfogadja, akkor nem léphet hatályba az a törvénymódosítás sem, amely szerint jövő januártól hatósági árkörbe kerülnének a patikaszerek.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter elzárkózott attól, hogy jövőbeli alkotmánybírósági döntés kimeneteléről nyilatkozzon, de kijelentette: a kormány felkészült a várható döntés minden lehetséges változatára, és továbbra is mindent megtesz azért, hogy a lakosság gyógyszerkiadásai ne emelkedjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik