Belföld

Olcsóbb liszt Szlovákiából – a kenyér ára marad?

A csatlakozás első jótékony hatásaként, az osztrák és szlovák importnak köszönhetően 20 százalékkal csökkent a liszt ára – arról azonban még folyik a vita, olcsóbb lesz-e a kenyér - áll a Népszabadságban.

A magyar molnárok szlovák kollégáikat okolják, amiért az év elején kilónként még 70 forint körüli lisztárak a közelmúltban néhány nap alatt 50 forint közelébe estek vissza. Információink szerint az uniós csatlakozás másnapján megindultak a hazainál kilónként 10-15 forinttal olcsóbb szlovák lisztszállítmányok Magyarországra.

Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékek Ipartestületének elnöke elmondta: az eladók a pékségeknek kínálják a szlovák lisztet, s aki nagyobb mennyiségre és hosszabb távon vevő, kilónként 52-55 forintért is vásárolhat. Az árakat pedig tovább csökkentheti, hogy – legalábbis a friss felmérések szerint – igencsak kedvező búzatermés várható az idén, a termésátlag elérheti a tavalyi dupláját is.

Az árzuhanást egyelőre csak a nagyfogyasztók érzékelik, a kiskereskedelemben az akciós termék ára is 100 forint körüli, de a lisztek többségéért 120–180 forintot kell fizetni a boltokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik