Belföld

Az MSZP „újra nyerni fog”?

Az összefogás fontosságáról beszélt Medgyessy Péter az MSZP európai parlamenti választási nagygyűlésén. Bár jelszavaikban az MSZP újra nyerni fog, a Fidesz előnyének csökkenése sem mutat arra, hogy a kormánypárt küldhetné majd a legtöbb képviselőjét Európába.

Olyan nemzet vagyunk, amelyik képes a bajban összefogni. Most a jóban kell összefogni. Most egy lehetőséget kell kihasználni. És ha képesek voltunk a bajban összetartani, miért ne lennénk képesek a jóban összefogni és összetartani, kihasználni azokat a lehetőségeket, amiket kínál az élet számunkra? – mondta Medgyessy Péter. -Az elmúlt évek tanulsága, hogy az előrehaladást, a boldogulást nem annyira a pénz, a lehetőségek hiánya, hanem az összefogás hiánya gátolta.

Az összefogás hiánya mutatkozott meg abban, hogy nem jutottunk egyről a kettőre az autópályák építésében, a főváros körüli körgyűrű és a metró megépítésében és az egészségügy helyzetének javításában – jelentette ki Medgyessy Péter. – Igenis, szükség van mindenkire. Nem két ország kell, nem két fél ország kell, hogy az Európai Unióhoz csatlakozzon, mert az kevesebb, mint egy ország. És ahogy nem akarunk kétsebességes Európát, nem akarunk kétsebességes Magyarországot sem – ismételte a miniszterelnök a beszédeiben rendszeresen felbukkanó tételmondat helyén.





Korán kezdett kampánycsend?
Az EP választáson listát állító pártok közül az MSZP kezdte meg legkésőbb, előző szombaton kampányát. Bár egyelőre keveset tudni az MSZP kampányterveiről, a vidéki városokba már kiáramlottak az MSZP lista jelöltjei. Az aktivistákat is mozgósította a párt a választás előtt álló szűk időszakra. Minden egyes EP jelöltet saját plakátja fogja népszerűsíteni, de az egyik plakáton közösen jelennek majd meg a kormánytagokkal. Az MSZP választási jelszavainak vezérfonalául az „újra nyerni fogunk” szlogent választotta.

Erős nemzeti elkötelezettség

Medgyessy Péter szólt a modernizációt és a fejlődést szolgáló lépésekről, az autópálya-építésről, a kórházak megkezdett felújításáról, az egészségügy megújításának programjáról és a felnőttképzés fontosságáról. Az Európai Unió a kormányfő szerint nem cél, hanem eszköz arra, hogy Magyarország modern európai ország legyen és a magyar emberek boldogulni tudjanak.

A választásokról azt mondta, hogy 2004 nyarán újra nyerni fog az MSZP: Mi, szociáldemokraták újból nyerni fogunk. Nyerni fogunk, mert erős a nemzeti elkötelezettségünk és erős lesz ebből adódóan a nemzeti érdekérvényesítő képességünk. Az Európai Parlamentben olyan emberekre van szükség, akik nemcsak saját pártjukon belül, hanem a többi párt képviselőjével is képesek együttműködni és képesek erős nemzeti érdekérvényesítésre. Vélhetően ez utóbbi gondolatmenettel a nem kifejezetten euroszkeptikus, ámde Magyarország érdekeit féltő választókat próbálta Medgyessy a párt vonzáskörébe hozni.

Csökkenő Fidesz-előny

A Fidesz 13, az MSZP 10, az SZDSZ egy európai parlamenti helyre számíthat jelen állás szerint a Medián legújabb felmérése alapján.

Egyelőre nem sok jele van annak, hogy június 13-án választás lesz Magyarországon. Alig több mint egy hónappal a voksolás előtt a lakosság fele menne el biztosan szavazni az európai parlamenti képviselő-választáson – egy százalékkal kevesebben, mint áprilisban és kettővel kevesebben, mint márciusban.

A Fidesz 13, az MSZP 10, az SZDSZ egy európai parlamenti helyre számíthat jelen állás szerint a Medián legújabb felmérése alapján. A választani tudó, részvételüket biztosra ígérő szavazók 51 százaléka a Fideszre, 38 százaléka pedig az MSZP-re szavazna. Ez az ellenzéki párt esetében öt százalékpontos csökkenést, a szocialistáknál kétpontos növekedést jelent.

A korábbi hónapok adatai azt mutatták, a kisebb részvétel a kormánypártoknak kedvez, mert a Fidesz szavazóit a magyar parlamenti választásnál jóval kevésbé “érdekelte” az európai parlamenti választás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik