Belföld

Csillogás – Szekszárdi Siller 2003, Vesztergombi József

A bor, melyet a borpolcra állítunk mostan, telitalálat. Idájának tökéletes megtestesítője.


Csillogás – Szekszárdi Siller 2003, Vesztergombi József 1
Szekszárdi Siller 2003, Vesztergombi József

Mi e bor ideája? A sillerség. Schillern: csillogni, márpedig e bor csillog, színe szép rubin, nagyon szép virágillatában (rózsa) friss gyümölcsösség, leginkább az eper emléke, kicsit vörösboros ízei közt is eper, némi extraktédesség, magas, 13 százalékos alkohol, megfelelő savak, és ami a legfontosabb: egyensúly, mi több, harmónia, a bor lényege. Létezik egy Schilcher nevű nyugat-stájerországi bor is, de az egy felettébb savas rozé, nem siller.

Vesztergombi József tudatosan készít sillert a rozé helyett. A rozé világdivat, míg a siller szinte hungarikum, legalábbis mitteleuropikum, hogy úgy mondjuk. A szép tradíciót ébren kell tartani vagy fel kell ébreszteni, ilyen a siller, „a mi saját rozénk” – mondja Vesztergombi -, mely legalább olyan szépen, ha nem szebben csillog, mint a világdivat bora. Vesztergombi hét hektáron gazdálkodik, szőlőszomszédjának három hektárjáról felvásárolja a szőlőt, nem híve a túlzott koncentrációt adó radikális hozamkorlátozásnak, azt tartja: a jó sav-alkohol-tannin egyensúly, sőt a harmónia a lényeg, nem az extrakt egetverő gramm per literei.

Szóval a siller nem vörösbor. A német és (tehát) a magyar borkultúrában létezik, régen nagy divat volt, ez volt a magyar rozé. Német és svájci világokban fehér és kékszőlő összepréselésével is keletkeztetik, ezért nálunk ma nyilvános megkövezés jár. Sötétebb és tartalmasabb, mint a ma nálunk népszerű világos, savas, friss-gyümölcsös rozék, mert midőn az anyag a héjon erjedve eléri a megfelelő rubintos színmélységet és kellő fanyarságot (ez két-három nap, a rozénál 4-24 óra), a folyamatot megszakítják, a színlevet elvezetik.

Szóval a siller még nem vörösbor, de már nem rozé. Ennél könnyebb, annál tartalmasabb. Nem afféle a két szék közt a pad alá eső lény a siller, hanem jól körülhatárolható funkcióval rendelkező könnyű gasztrobor. A magyaros ételek eszményi kísérője, paprikás csirke, harcsapaprikás, egy jó kocsonya, halászlé, bableves vagy gulyás, a príma szekszárdi csemegesajt, a szegényes magyar sajtvilág e szép fenoménje is biztos szívesen fogadja, 11-13 fokra hűtve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik