Belföld

3 milliárdért elkelt a Siótour

A Siótour Rt. állami tulajdonú részvénycsomagját az SCD Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Rt. vásárolhatja meg 3,12 milliárd forintért - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) csütörtökön az MTI-vel.

Az ÁPV Rt. igazgatóságának döntése szerint a vételárat a vevőnek az adásvételi szerződés hatályba lépését követő 15 napon belül készpénzben kell megfizetnie. A privatizációs szervezet a megajánlott vételár nagysága alapján döntött a nyertesről.

A közlemény szerint a pályázaton kialakult vételár megfelel az állami tulajdonú részvényekre vonatkozó vagyonértékelésben foglaltaknak. A nyertes befektetővel az adásvételi szerződés megkötésére hamarosan sor kerül – teszik hozzá.

Az Üzleti Tájékoztatót hat érdeklődő vásárolta meg. A pályázatokat március 26-án kellett benyújtani, a határidőig két társaság adta be ajánlatát.

A közlemény emlékeztet: a kormány 2003. júniusi határozatával döntött a Magyar Fejlesztési Bank Rt. tulajdonában lévő társasági részesedéseknek az ÁPV Rt. portfóliójába vételéről és a részesedések privatizációjáról. Ebbe a társasági körbe tartozott a Siótour Rt. jegyzett tőkéjének 99,829 százalékát megtestesítő, több mint 999 millió forint névértékű részvénycsomag is.

A Siotour magánosítása azért is sürgető volt, mert a tizenegy dél-balatoni kempinggel, négy nyaralóteleppel és két szállodával rendelkező cég hosszú évek óta nem rendelkezett a szükséges saját fejlesztési forrásokkal – áll a közleményben.

Az idén február végén az ÁPV Rt. nyilvános, egyfordulós pályázatot írt ki a Siótour Rt. többségi csomagjának értékesítésére. A pályázati kiírásban az ÁPV Rt. öt évre folyamatos működtetési, továbbá három évre profilmegtartási kötelezettséget írt elő.

A privatizációs szervezet kikötötte a társaságnál érvényben lévő kollektív szerződés három évig történő egyoldalú felmondásának tilalmát, és ugyancsak három évre létszámcsökkentési korlátozást írt elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik