Belföld

A Gömör –Tornai-karszt és a Cserehát egy turistaatlaszban

A Cartographia új kiadványa, első alkalommal kalauzolja az olvasót a szlovák magyar határvidéken húzódó, földrajzilag egységes, páratlan látnivalókban gazdag mészkőhegyvidékre. A tájat a trianoni határok mesterségesen szeltek ketté, a magyar részre eső Aggteleki-, és a nagyobb kiterjedésű Szlovák-karsztra.

A Gömör–Tornai-karszt területén a különféle barlangoknak és egyéb karsztjelenségeknek világviszonylatban egyedülálló együttese alakult ki, ami méltán került fel a Világörökség listájára. A 160 oldalas kötet a karsztvidék legszebb pontjaira kínál részletes túraleírásokat gyalogosoknak, autósoknak és kerékpárosoknak egyaránt, továbbá település-ismertetőket, szállás-lehetőségeket és egyéb hasznos információkat közöl.

A Cserehát Magyarország egyik szinte elfeledett, de hagyományokban, emlékekben és látnivalókban gazdag táját is bemutatja a kiadvány. A könyv segítségével érdemes felfedezni, a völgyekben megbúvó aprófalvak, az árpád-kori templomok, a kisnemesi kúriák, a szelíd dombok közt kanyargó patakok, a fenséges nyugalmú erdőfoltok és rétek harmonikus, tiszta világát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik