Belföld

Pozsony hadiipari termékeit kínálja a NATO-nak

A hadiiparának élénkítésére törekvő Szlovákia szívesen részt venne a NATO-országok erőinek felfegyverzésében.

Rudolf Schuster, a júniusban leköszönő államfő korábban levélben tett ajánlatot Donald Rumsfeldnak, melyben a szlovák hadiipar termékeire hívta fel az Egyesült Államok védelmi miniszterének figyelmét. Rumsfeld Szlovákia NATO-fevétele után válaszlevélben jelezte: segítő szándékkal vette az ajánlatot.

Ennek nyomán csütörtökön Pozsonyban Ronald Weiser, az USA nagykövete, Rudolf Schuster államfő és Juraj Liska védelmi miniszter tárgyaltak a kérdésről. Liska áldásosnak tartaná, ha az USA védelmi minisztériumának szakemberei megismerkednének a szlovák hadiipari arzenállal, amelyben megítélése szerint a NATO-fegyverzetében jól hasznosítható, igen modern eszközök vannak. A miniszter a sok helyen jól vizsgázott – Bozena – nevű önjáró aknaszedőt, az Afganisztánban és Irakban missziót teljesítő szlovák katonák szálláshelyeként és tábori kórházként szolgáló lakókonténereket említette.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint az USA pozsonyi nagykövete megígérte: hazája szakemberei számára készséggel szervez olyan célszerű szlovákiai látogatásokat, amelyek segíthetik azt a törekvést, hogy Szlovákia részt vegyen a NATO-országok erőinek felfegyverzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik