Belföld

Csökkenő árbevételt, növekvő nyereséget produkált a Graphisoft

A Graphisoft üzemi eredménye 2004 első negyedévében 6,3 százalékkal 759 ezer euróra, egy részvényre jutó nyeresége pedig 0,08 euróról 0,12 euróra nőtt.

Ugyanakkor a társaság árbevétele 6,6 százalékkal 6,014 millió euróra csökkent, derül ki a társaság által csötörtökön publikált, US GAAP szerint konszolidált negyedéves gyorsjelentésből.

A Graphisoft bruttó fedezete 5 százalékkal 5,467 millió dollárra csökkent; a kamat, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény, az EBITDA pedig 8 százalékkal 1,106 millió dollárra csökkent 2004 első negyedévében.

A társaság árbevétele a jelentés szerint elsősorban az ArchiCADverziófrissítés ciklikussága, néhány az ArchiFM üzletágat érintő megrendelés későbbre halasztása, és pár kisebb, a stratégiához nem illeszkedő árbevételi forrás leállítása miatt következett be. A valutaárfolyamok ingadozása (a dollár, a jen és a forint gyengülése az euróhoz képest) is hozzájárult nyereségesség javulásához, de csökkentette az árbevételt a jelentés szerint.

A 2004. évi első negyedéves új licensz eladások száma kedvezően alakult az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés azonban nem ellensúlyozta a verziófrissítésből származó bevételek jelentős csökkenését. A létesítménygazdálkodási üzletág továbbra is biztos üzleti lehetőség a Graphisoft számára, fogalmaz a cég, hozzátéve, hogy 2004 első negyedévében Magyarországon és az Egyesült Államokban is vásárlói döntéseket halasztottak későbbre, ami negatívan befolyásolta az üzletág árbevételét. A létesítménygazdálkodás azonban továbbra is nyereséges ágazat a Graphisoftban.

A Graphisoft költséggazdálkodása és a helyi valuták (HUF, USD, JPY) euróval szembeni gyengeségéből származó előny együttesen mintegy 0,5 millió euró megtakarítását tették lehetővé az üzemi költségeken és az értékesítés közvetlen költségein. Az üzemi költségek így az egy évvel korábbi 5,042 millió euróról 4,708 millióra, az értékesítés közvetlen költségei pedig 682 ezer euróról 547 ezerre csökkentek 2004 első negyedévében.

A megtakarítások fő forrása a gyártási-szállítási költségek,az általános és adminisztratív kiadások, illetve az amortizációs költség csökkenése volt. Ezek eredményeként az üzemi nyereséghányad 1,5 százalékponttal nőtt.

A 14,3 százalékkal 343 ezer euróra növekvő kamatbevétel és az egyévvel korábbi 25 ezer eurós árfolyam veszteség után 2004 első negyedévében elért 333 ezer eurós árfolyamnyereség hozzájárult az adózás előtti eredmény és a nettó nyereség növekedéséhez is. Az adózás előtti eredmény 45,1 százalékkal 1,435 millió euróra, a nettó nyereség 55,8 százalékkal 1,240 millió euróra nőtt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik