Belföld

Idén nyolc százalékkal nőtt a turisták száma

Az idén az első negyedévben a vendégek száma 8,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 9,6 százalékkal nőtt a tavalyi év első három hónapjához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai jelentése szerint az első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyekre 415 ezer külföldi vendég érkezett, akik 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldi vendégéjszakák száma a szállodákban 16 százalékkal, a panziókban 6 százalékkal növekedett.

Az Európai Unió 15 országából érkezett vendégek az év első három hónapjában 14 százalékkal több éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2003 azonos időszakában.

Január-márciusban a kereskedelmi szálláshelyek 506 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 4 százalékkal, az éjszakák száma 5 százalékkal volt magasabb, mint 2003 első három hónapjában.

A belföldi vendégforgalom növekedése a szállodákban 9 százalékos, a panziókban 3 százalékos volt. Ugyanakkor a turista- és ifjúsági szállók, illetve az üdülőházak 11-22 százalékos csökkenést regisztráltak. A szállodák átlagosan 35 százalékos szobakihasználtsággal működtek 2004 első negyedévében, ami 4 százalékponttal magasabb a 2003 azonos időszakinál. Ezen belül a négy- és ötcsillagos házak 45-47 százalékos, a gyógyszállodák 52 százalékos szobafoglaltságot mértek.

Az év első három hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összességében 30 milliárd forint bevételt realizáltak, ez folyó áron 16 százalékos növekedés 2003. január-márciushoz képest. Az összes bevétel közel fele, 48 százaléka szállásdíjakból, 30 százaléka a vendéglátásból, és 22 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott. Mindhárom bevételcsoport dinamikusan nőtt: a szállásdíjbevétel 21, a vendéglátás 13, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal haladta meg a 2003 első negyedévit.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágazat együttes fogyasztóiár-indexe január-márciusban 11 százalékos növekedést jelez. Ezen belül a vendéglátás területén 11, a szálláshely-szolgáltatás területén 10 százalékos áremelkedést mértek. Az év első három hónapjában 6,6 millió külföldi határátlépést jelentett a határőrség. A magyar állampolgárok 3,1 millió alkalommal lépték át az ország határait.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik