Belföld

Megérkeztek az első Volvo buszok a BKV-hoz

Megérkezett az első hat darab Volvo 7700A típusú csuklós busz Budapestere abból az 50 darabból, amelyet a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Rt. a svéd Volvótól 3,1 milliárd forintért (darabonként mintegy 60 millióért) vásárolt. A BKV Rt. vezérigazgatója kedden vette át a buszokat a Volvo és a főváros vezetőinek társaságában.

A teljes szállítmány június végéig érkezik a Volvo lengyelországi üzeméből Budapestre, mondta Demszky Gábor főpolgármester. További 100db busz beszerzéséről, amelyre a BKV opcióval rendelkezik, a nyáron dönt a Fővárosi Közgyűlés egy újabb hitelfelvételtől függően, amelynek sorsa egy közeljövőben várható kormánydöntés függvénye, mondta Demszky Gábor.

A buszokkal új fejezet kezdődött a BKV történetében, amelynek eddigi teljes buszparkja Ikarus gyártmány – mondta ABA Botond a BKV vezérigazgatója. A Volvo buszok 2004 június 19-én állnak forgalomba – most nyáron a 2-es metró felújítása idején metrópótlóként közlekednek, majd szeptember 1-től a város más forgalmas útvonalain. A Volvo 24 hónap teljeskörű garanciát vállalt kétéves karbantartási szerződéssel.

A BKV kérésére a buszokon néhány kisebb módosítást is végrehajtottak. A buszokhoz a Volvo svédországi borasi gyárában készülnek a B7LA típusú busz-alvázak, a gépészeti egységek, a 7,3 literes, hathengeres, turbó feltöltős 275 lóerős motor, és a rozsdamentes acélból készült vázszerkezet. A Volvo lengyelországi érdekeltségénél, Wroclawban hegesztik az alvázra a karosszériát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik