Belföld

Electrolux: Magyarországra települ a porszívógyár

Az Electrolux a Gripen ellentételezési szerződés keretében Magyarországra telepíti svédországi porszívógyárát. Jelenleg 500 főt foglalkoztat a cég Jászberényben.

A gyártást az év folyamán folyamatosan telepítik át az Electrolux magyarországi porszívógyárába Vastervikből, a folyamat 2005 első negyedévének végén fejeződik be – közölte Marie Aktö, a Grippen International sajtóigazgatója kedden.

Az Electrolux jászberényi porszívógyárában jelenleg 500 fő dolgozik, tavaly 1,8 millió porszívót gyártottak, az idei terv megközelíti a 2 millió darabot. Az Electrolux Jászberényben évi 2 millió darab hűtőszekrényt és fagyasztóládát állít elő. Az Electrolux Lehel Kft. tavaly 113,4 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit (97 milliárd). Az Electrolux jelenleg is csak Svédországban és Magyarországon gyárt porszívókat.

A Gripen International és a magyar állam közötti ellentételezési szerződés része a gyártás-áthelyezés is. Az Electrolux az egyik legnagyobb hányadban vesz részt az ellentételezésben. Eddig a gazdasági tárca 41,2 milliárd forintnyi összeget ismert el az ellentételezési program keretében, további 20 milliárdról a napokban kell döntenie.

Az idén január végén jelentették be, hogy az Electrolux 65 millió eurós költséggel gyárat épít a Nyíregyházi Ipari Parkban a Gripen harci gépek ellentételezési programja keretében. Az új gyárral Magyarország lesz a svéd Electrolux legnagyobb hűtőkészülék és fagyasztóláda gyártója Európában.

A 2001-ben, a Gripen repülőgépek megvásárlásáról aláírt szerződés szerint tizennégy gépet kapunk, az ellentételezés a gépek értékének 110 százaléka, vagyis 191 milliárd forint. Ebből a szerződés szerint 32 százalék befektetés kell, hogy legyen, a többi export. Az ellentételezési program 14 évig tart. Az első gépet jövő év márciusában szállítják le, az utolsókat 2007 decemberéig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik