Belföld

Orbán intelmei: kicsikre ne szavazz!

A Fidesz EP-kampánynyitó gyűlésén Orbán Viktor az elmúlt időszakban tapasztalthoz képest radikálisabb hangnemet ütött meg. A szavazókat óva inti attól, hogy júniusban a kisebb pártokra szavazzanak.

“Ez a választás másról is szól majd: arról, van-e még bizalom az ország vezetői iránt. Eddig erről a közvéleménye négyévente egyszer mondhatott véleményt. Most itt az alkalom, hogy két év után is megtegyük” – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a szövetség vasárnapi EP-választási kampánynyitóján. Schmitt Pál továbbvitte Orbán gondolatát, szerinte a hatalomról szól a június 13-i európai parlamenti választás, de eredménye nagy változásokat indíthat el, és “megágyazhatja” a Fidesz sikerét a 2006-os parlamenti választásokon.

Bár Orbán beszédét csak felvezetőnek szánta a Fidesz listájának bemutatása előtt, a jobboldali szavazók népes jelenlétével megtartott városligeti gyűlésnek valójában ez volt a főműsorszáma. A beszéd jóval radikálisabb hangot ütött meg a március eleji nagygyűlés és az országértékelő beszéd kapcsán tapasztalhatott a közvélemény.

Kétkedőkből tülekedők

A nemzet érdekeinek képviseletét várja a leendő magyar európai parlamenti képviselőktől Medgyessy Péter miniszterelnök. A szombaton dél-alföldi körutat tartó kormányfő battonyai fórumán közölte: Európa a nemzetről, a nemzet érdekeiről szól, ezért azt várja a képviselőktől, hogy először legyenek magyarok, és csak azután valamelyik párt képviselői, baloldali vagy jobboldali emberek. A kormányfő szerint a közelgő uniós választások a bizalomról fog szólni. „Lehet-e azokban bízni, akik azt mondták, hogy van élet az Európai Unión kívül, azután most ott tülekszenek, hogy elsők legyenek mint európai parlamenti képviselők, azokban, akik azt mondták, na most aztán véget vetünk azt osztrák vircsaftnak, miközben szeretnénk belekarolni az osztrák barátainkba és velük együtt sikeres európai emberek lenni?” – tette fel a kérdést. Majd a kérdésfeltevést úgy folytatta, lehet-e bízni azokban, akik „külföldre szaladgálnak bepanaszolni a saját hazájukat, elmennek Lisszabonba, Brüsszelbe, az amerikai hírszerző szolgálathoz, mindenhova, ahol rosszat tehetnek”. Végül az iránt érdeklődött, „lehet-e azokban bízni, akiket nem nagyon fogadtak szívesen az uniós partnerek, akik hiába várakoztak arra, hogy Schröder kancellár, a francia elnök vagy akár az angol miniszterelnök találkozzon velük”. A miniszterelnök a gondolatmenetet azzal zárta le, hogy „önöknek kell tudni eldönteni azt, hogy hova helyezik a bizalmat, kiben hisznek igazán, akikről igazán úgy gondolják, hogy az önök érdekét a legjobban tudják szolgálni”.

Háborús nyilak

A beszéd egyik alapvető pontja, hogy nem akar háborúskodást a poltikai színtéren. Az MSZP kampánytanácsadójára célozva Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyar vendégszerető nép, a “vendégmunkások” esetében is, de meg lehet tőlük követelni, hogy “ne csináljanak háborús övezetet” az országból, illetve ne sértegessenek senkit.

A politikus többször megismételte a Fidesz – beszámolója értelmében Schmitt Páltól származó – választási mondatát: “Csak együtt sikerülhet!” Rövid beszéde során a szövetség elnöke kitért arra is, hogy szövetségeseik “sem válhatnak ellenségeikké”. Ezért arra hívta fel a Fidesz támogatóit, hogy “türelemmel viseljék a kalapok alól érkező nyilakat is”.

Ezzel szemben a pártelnök Dávid Ibolya „nyilaira” reagálva maga is háborút indított a kisebb pártok ellen. A kampánynyitó gyűlésen ugyanis figyelmeztette a jobboldal szavazóit, nem érdemes olyan közéleti szereplőkre szavazni, aki estében akár a kétsége is fennáll annak, hogy elérik –e az EP-választáson a szükséges ötszázalékos küszöböt (utalva itt elsősorban az MDF-re.)

Belügyek európai köntösben

Úgy tűnik Orbán az európai választást a hazai színtéren akarja megvívni, az EP-választást beszédében úgy tekinti mint az előző nemzeti választások egy revízióját, szerinte ennek a választásnak a keretében lehet „leváltani” a jelenlegi kormányt működése alatt elkövetett hibáiért.

Így A gazdasági kérdésekről szólva a szövetség elnöke olyan benyomásának adott hangot, hogy ugyanannyi munkával, mint korábban, egyre rosszabb a megélhetés. Kiemelte, hogy az átlagfizetés 70 százalékát létfenntartásra kell költeni, ugyanez a nyugdíjak esetében 75 százalék.

A kormányt vádolta, hogy ígéretei ellenére radikálisan emelkedtek a földgáz- és energiaárak, a nyugdíjemelésnek “kétszeresét vették vissza” az áremelkedésekkel. Orbán Viktor köszönetet mondott a költségvetés megváltoztatására irányuló fideszes “nemzeti petíció” – szavai szerint “sok százezer” – aláírójának.

Orbán Viktor a kórház-privatizáció leállítását is követelte a kormánytól, szavai szerint az államnak nem is lehet ilyen joga felettük, mert közvagyonnak számítanak. Emlékeztetett arra, hogy az 1980-as években is azt mondták, amikor az emberek a fizetésüket kevesellték, hogy abból iskolákat, kórházakat kell építeni.

A Fidesz nem tárgyal

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kirívó passzivitása miatt bírálta tegnap az ellenzéki pártot. Álláspontja szerint tarthatatlan ugyanis, hogy a kampányra hivatkozva a Fidesz minden fontos tárgyalást szüneteltet: nem tárgyal az alkotmány módosításáról, a köztársasági elnök választásáról, a parlament létszámának csökkentéséről, nem konzultál az euró bevezetéséről, és nem hajlandó ÁSZ-alelnököket, illetve alkotmánybírákat választani.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik