Belföld

Egyre ideálisabb a Balaton vízszintje

A tavaly május elejei mérésekhez viszonyítva 12 centiméterrel magasabb a Balaton vízszintje, amely az utolsó, május 6-ai mérés során 81 centiméter volt. A víz 16 fokos.

Egy évvel ezelőtt május elején csupán 69 centiméter volt a vízszint, a rákövetkező hónapokban pedig fokozatosan süllyedt a tó vízszintje.

Idén már most magasabb a Balaton vízszintje, ráadásul a meteorológusok előrejelzései szerint a következő hetek is csapadékosnak ígérkeznek. Így a nyár elejére a tavalyihoz viszonyítva mindenképpen magasabb vízállásra, a déli parton pedig élvezhetőbb fürdőzésre számíthatunk.





A mostani vízállás azt jelenti, hogy a magyar tenger vizének átlagmélysége 3,1 méter; eszményinek a 3,3 méteres vízszint számít. A vízügyi szakemberek a Balaton kívánatos szintjét 70 és 110 centiméter között határozták meg. Ez azt jelenti, hogy ha a víz magassága eléri a siófoki mércénél a 110 centimétert, a fölösleget a part menti üdülők s egyéb építmények megvédése érdekében leeresztik a Sión.

A Balaton vízszintjét a siófoki vízmérce “0” centiméteréhez viszonyítják, amely a Balti-tenger szintje feletti 103,41 méteres magasságnak felel meg. Az évek óta tartó aszály miatt a siófoki zsilip 2000 áprilisa óta zárva van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik