Belföld

Rekordok közelében az olajár

Áremelkedéssel indult a kereskedés kedden a nyersolajjal a New York-i árupiacon kedden, jóllehet 13 éve nem tapasztalt magasságokba jutott itt a határidős nyersolajár hétfőn.

Nagyot drágult a benzin is: a rotterdami szabadpiacon “rendkívüli fejleményként” értékelték a hordónként 15 dolláros kedd délutáni áremelkedést, amivel az ár már tonnánként 457 dollárnál járt már, míg az év elején csak 300 dollárnál tartott.

A drágulás hátterében elsősorban a hét végi szaúdi merényletek állnak, de a benzinár emelkedését a kiemelkedően növekvő amerikai kereslet fűti, ami viszont az ottani finomítói kapacitások elégtelenségével, mostani átmeneti csökkenésével magyarázható. Az amerikai benzinkészletek igen alacsony szinten vannak.

Az árakba egy növekvő “biztonsági prémium” épül – mondják a kereskedők. A keddi New York-i kereskedésben a júniusi szállítású amerikai könnyűolaj hordónkénti ára `39 centtel 38,60 dollárra emelkedett, Londonban, a nemzetközi olajtőzsdén a júniusi Brent délutánra pénteki záró árához képest (hétfőn zárva volt a piac) 1,12 dollárral 35,60 dollárra drágult, de a kereskedés során átmenetileg 35,65 dolláron is volt, 1990. októbere óta a legmagasabban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik