Belföld

A PKN nem siet a Mol-fúzióval és az Unipetrol egyes részeinek eladását tervezi

A lengyel PKN egyelőre félreteszi a Mol-lal való egyesülésének tervét, és inkább a cseh Unipetrol olajtársaság megvásárlására koncentrál - jelentette ki Janusz Wisniewski, a PKN igazgatósági tagja a Mlada Fronta Dnes című cseh napilapban.

“Az Unipetrol megvétele a reggeli és az ebéd között van, a főétkezés még hátra van, s mi egyelőre nem vagyunk éhesek” – nyilatkozta Wisniewski a lapnak. “Az Unipetrol megvétele erősíti pozícióinkat a Mollal való tárgyalásokon. Folytatjuk a megbeszéléseket, s optimista vagyok a fúzió kilátásait illetően” – jelentette ki.

A PKN 13,05 milliárd koronát(480 millió dollár) ajánlott az Unipetrol 63 százalékáért. A felvásárlás révén a PKN olajfinomító kapacitása évi 4-5 millió tonnával nőhet a jelenlegi 18 millióról, miután a PKN átveszi az Unipetrol legértékesebb vállalatát, a Ceska Rafinerskát.

Amint azt Zbigniew Wrobel a PKN elnöke keddi prágai sajtóértekezletén elmondta: a PKN néhány jövőbeni részesedését az Unipetrol leánycégeiben eladja, a ConocoPhillipsnek, illetve a cseh Agrofert-csoportnak.

Megtartja az Unipetrol leggyengébb egységét, a Spolana vegyipari céget, ugyanakkor partnerként bevonja a Ceska Rafinerskába a ConocoPhillips-et, amely emellett részt vásárolhat a Benzina kúthálózatban is.

A PKN szóvivőjének közlése szerint az Agrofert venné át ugyanakkor az Unipetrol 50 százalékos részét az Agrobohemiában, valamint 38,9 százalékát az Aliachemben. Az Agrobohemia viszont ugyanígy résszel rendelkezik az Aliachemben és a Lovochemie-ben. Az Agrofert, saját bevallása szerint érdeklődik a Chemopetrol kisebbségi részesedése iránt is.

A részletekről egyelőre a cseh kormánnyal történt megállapodás alapján a PKN Orlen hallgat, a részesedések eladása legkorábban ősszel következhet be.

Az Unipetrol Holdingot a Chemopetrol, a Kaucuk, a Benzina, a Paramo, a Spolana, az Unipetrol-finomító, valamint a Ceska Rafinerska 51 százalékos, az Agrobohemie 50 százalékos és az Aliachem 38,9 százalékos részesedése alkotja.

A holding tavaly 87,7 millió korona (2,71 millió euró) adózott eredményt ért el 67,94 milliárd korona forgalom után.

A PKN Orlen adózott eredménye közel 150 százalékkal 1,04 milliárd zlotyra emelkedett tavaly (218 millió euró) forgalma pedig 44 százalékkal 24,412 milliárd zlotyra bővült. A forgalom bővülése a közel ötszáz németországi benzinkút átvételének köszönhető.

A PKN Orlen legnagyobb részvényesei 17,32 százalékos tulajdonrésszel a lengyel állami tulajdonban lévő Nafta Polska, 10,2 százalékkal a lengyel állam, 10,77 százalékkal a Bank of New York, 5,59 százalékkal a Kulczyk Holding és 5,03 százalékkal a Commercial Union OFE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik