Belföld

Erőművi beruházások Kínában

Növekvő energiaszükségletei kielégítésére Kína ismét erőteljes beruházásokat hajt végre az erőművi ágazatban: erőműveinek összkapacitását 30 millió kilowattal akarja növelni az idén.

A kínai kormányfő szavai szerint – aki berlini látogatásán beszélt a német cégek kínai lehetőségeiről – ez mintegy 30 nagy atomerőmű teljesítményének felel meg. Emellett a főként olajra épülő energiafogyasztás átállításán, és az energiatakarékosság fokozásán dolgoznak.

A 8-9 százalékos éves gazdaságbővülés mellett a kínai gazdaság kitűnő lehetőségeket kínál, a piac azonban kemény és nagy a verseny: az országban már 20 éve jelen levő Siemens cég szerint Kína közvetlenül Európához és Németországhoz fordul technológia-transzferért.

Kína, amely a világ második legnagyobb olajfogyasztója, arra számít, hogy idei nettó nyersolajimportja 100 millió tonnára nő. Idei nyersolaj-fogyasztása 270 millió tonna lesz, míg benzin, dízelolaj és kerozinkereslete 136 millió tonna, ami 4,6 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Tavalyi nyersolaj-behozatala rekordszintű, 91,1 millió tonna volt, ami 31,2 százalékos növekedés volt az előző évhez viszonyítva.

Az idén tovább emelkedik a szén ára Kínában, ahol az erőművek kétharmada használ szenet. Tavaly a szén ára megduplázódott és rekordszintre emelkedett, csökkentve az energetikai cégek és az acéltermelők nyereségét.

Kína energiaéhsége együtt emelkedik az ország gazdasági növekedésének az ütemével, ami tavaly 9,1 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik