Belföld

A TVK ismét visszaforgatja profitját

A Tiszai Vegyikombinát Rt. (TVK) 2003. évi 5,81 milliárd forint adózott nyereségét az eredménytartalékba helyezik, a cég ismét nem fizet osztalékot - döntöttek a részvényesek csütörtökön a társaság éves rendes közgyűlésén Budapesten.

Az igazgatóság a 2002. évhez hasonlóan a 2003. évi profitból a stratégiai fejlesztési projektekre hivatkozva nem javasolt osztalékot. A 2003. évet lezáró tanácskozáson a részvételi arány meghaladta a 82 százalékot.

A TVK többségi részvényese a Mol Rt., másik jelentős részvényese a 15,64 százalékban tulajdonos BorsodChem Rt. Az osztalékkal kapcsolatos kérdésre adott vezérigazgatói válaszból következően, a BC vélhetően nemmel szavazott az igazgatóság nulla osztalékjavaslatára és ezzel a 2003. évet lezáró beszámolóra is. A beszámolót a jelenlévő 62,44 százalékos igen és 37,46 százalék nem szavazatával hagyták jóvá.

A közgyűlésen részvényesi kérésre az igazgatóság beszámolt a BorsodChem és a TVK közötti hosszú távú etilénszállítási keretszerződés, és ezen belül az éves szerződéshez kapcsolódóan a TVK és a TVK-nak alapanyagot szállító Moltrade-Mineralimpex Rt. közötti szerződések árképzéséről. A Mol csoporthoz tartozó Moltrade-Mineralimpex piaci áron szállít a TVK-nak, mondta Olvasó Árpád vezérigazgató.

Szintén tulajdonosi kérésre Olvasó Árpád az igazgatóság nevében ismertette a Mol-Slovnaft-TVK integráció előnyeit, és a TVK profitjára gyakorolt hatását. A TVK vezérigazgatója pontos számadatot nem mondott, csak annyit, hogy dollárban nyolcszámjegyű megtakarítás várható a következő három évben a TVK-nál és a Slovnaftnál együttesen, amelyen fele-fele arányban “osztozik” a két társaság, csakúgy, mint az integrációval kapcsolatos költségeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik